Με ανοιχτά ζητήματα αποχώρησαν οι θεσμοί από την Αθήνα, παρόλο που σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση καταγράφηκε πρόοδος και στόχος παραμένει η άμεση ολοκλήρωση του Staff Level Agreement. Παρά τα θετικά μηνύματα πάντως, παραμένουν τα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, με τα εργασιακά να βρίσκονται στο επίκεντρο. 

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ στα εργασιακά, ενισχύεται και από εγχώριους παράγοντες, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ενώ στο συνταξιοδοτικό η στάση των Ευρωπαίων φαίνεται ότι βοηθάει προκειμένου οι περικοπές να απλωθούν σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.

Πιο αναλυτικά, στα εργασιακά, η κυβέρνηση όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις, για τον συνδικαλιστικό νόμο και για το lock out».

Το Ταμείο επιμένει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και στη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Άλλες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η σκληρή αυτή στάση του ΔΝΤ σχετίζεται και με την προχθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε ο ΣΕΒ με τους δανειστές, καθώς θεωρούν πως οι Βιομήχανοι ενισχύσουν με τις απαιτήσεις τους την σκληρή στάση, τόσο αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις όσο και με τις Συλλγικές συμβάσεις εργασίας.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον τριετίας», συμπληρώνοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ενώ κάτι τέτοιο προέβλεπε και η απόφαση του τελευταίου Eurogroup. Όσον αφορά στο ύψος των περικοπών, όλες οι πλευρές συγκλίνουν ότι αυτό τελικά θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειστές επιμένουν ακόμη σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο, επιμένοντας στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι νέες επαφές του οικονομικού επιτελείου με την κυβέρνηση έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.