Προς την κατεύθυνση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα κινείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που τόσο η διευθύντρια του ΔΝΤ, όσο και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν επιμένουν τόσο στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, όσο και στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ταμείο είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και με αυτό τον τρόπο η επικεφαλής θα μπορέσει ευκολότερα να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο την εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα. Ειδικότερα γίνεται συζήτηση για ύψος χρηματοδοτικής συμβολής από 3 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 29 δισεκατομμύρια που ήταν η συμβολή στο δεύτερο πρόγραμμα το 2012.

Ως μέρος των διαπραγματεύσεων το Ταμείο είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα δάνεια υπό συνηθισμένους και όχι έκτακτους όρους, κάτι το οποίο θα βοηθούσε να αποφευχθεί η απαίτηση να πιστοποιηθεί το ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ανέφερε άλλη πηγή στο Bloomberg.

Οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορούν να διεξαχθούν το διήμερο 21 – 23 Απριλίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις συναντήσεις.

Την ίδια στιγμή, τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο Πολ Τόμσεν με σημερινές τους παρεμβάσεις επέμειναν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ επέμειναν στην ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο όπως μεταδίδει το Bloomberg, η διευθύντρια του Ταμείου και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο συζήτησαν τις γενικές αρχές της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι μια εκ των προϋποθέσεων που θέτει το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα, αλλά και η ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien, δηλώνει: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα-πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων». Αναφορικά με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πεισθούν οι πιστωτές, η διευθύντρια του ΔΝΤ, εξηγεί: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Τόμσεν υποστήριξε πως  δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο με μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη υποστήριξε πως «από μόνη της η ελάφρυνση δεν αρκεί» καθώς χρειάζονται ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.  Πρόσθεσε σε αυτό το πλαίσιο, πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα πλήξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Ο Τσίπρας προανήγγειλε πολιτική διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που το κουαρτέτο χθες αποχώρησε από την Αθήνα με πολλά ανοιχτά ζητήματα, ιδίως τα κυριότερα επίδικα της διαπραγμάτευσης: Ο χρόνος εφαρμογής των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, το ύψος των μέτρων και τα αντιμέτρα που θα νομοθετηθούν αλλά και τα εργασιακά.

Ειδικά για το τελευταίο, ιδεολογική προμετωπίδα τόσο του ΔΝΤ, όσο και της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα προανήγγειλε διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. «Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί στα τεχνικά κλιμάκια. Είναι αυτονόητο ότι το ΔΝΤ έχει μια τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, αφορά αναπτυσσόμενες. Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο» είπε χαρακτηριστικά για τα εργασιακά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Και υποχρέωση την υπεράσπισής του έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, επί της ουσίας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Bloomberg τονίζοντας πως το staff level agreement θα κλείσει μέχρι τις 20 Μαρτίου, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συνολική συμφωνία με τον καθορισμό των μέτρων για το χρέος θα έρθει τον Απρίλιο…