current views are: 8

13 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:18

Ντάισελμπλουμ: Θετικά μέτρα, μόνο εάν ξεπεραστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – Τι απαντά η κυβέρνηση

Το έγγραφο που βάζει «φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας

Δημοσίευση 10:18’

Το έγγραφο που βάζει «φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας

«Φωτιά» βάζει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων βάζει έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας με την ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή. «Θετικά μέτρα μόνο εάν ξεπεραστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα», διαμηνύει ο κ. Ντάισελμπλουμ, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. «Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση, ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως «μόνον όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο με τους θεσμούς». 

Διαβάστε το έγγραφο 

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, «θα συζητηθούν τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα, αρκεί η επίτευξη του στόχου 3,5% το 2019 για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται υπέρβαση του στόχου. 

«Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 9 Μαρτίου. 

Τζανακόπουλος: Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα

«Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα», διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του 2018». 


σχετικα αρθρα