current views are: 8

17 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση16:09

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην τηλεδιάσκεψη – Αξιωματούχος: Τσακωνόμασταν δυο ώρες – Επιμένουν οι δανειστές για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

Αγεφύρωτο χάσμα στα ενεργειακά – Στο 40% η πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Δημοσίευση 16:09’
αρθρο-newpost

Αγεφύρωτο χάσμα στα ενεργειακά – Στο 40% η πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Με αγεφύρωτα τα θέματα της αγοράς ενέργειας ολοκληρώθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τους Θεσμούς που πραγματοποιήθηκε σε δύο σκέλη, και άρχισε το μεσημέρι. 

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι οι δανειστές επιμένουν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ώρα που η κυβέρνηση ζητεί περισσότερο χρόνο. Χαρακτηριστική δε ήταν η φράση του αξιωματούχου, ο οποίος σημείωσε πως «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας δε, ανέφερε ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», προσθέτοντας πως «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

CNBC: Στο 40% οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δίκτυο CNBC ανέφερε πως παρά τις διαφορές, το ΔΝΤ είναι πιο κοντά στη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί στο 40% από 20% πριν από λίγες εβδομάδες. Ανέφερε όμως ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα διαπραγματευόμενα μέρη φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά σε ένα «προληπτικό σχέδιο». Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και στο ΔΝΤ αφορά το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ ήταν πάντοτε υπέρ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρώπη απαιτεί πλεόνασμα 3,5%.

Το ΔΝΤ φαίνεται τώρα πιο διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα στόχο 3,5%, τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Το προληπτικό σχέδιο θα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ανέφεραν οι πηγές στο CNBC.

 


σχετικα αρθρα