Με την ελπίδα να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και με αρκετά ανοικτά μέτωπα όπως ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό, αλλά και το περιεχόμενο του πακέτου με τα αντίμετρα θα προσέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έχει ήδη μετατεθεί για τις αρχές Απριλίου, ενώ πολλοί κάνουν λόγο και για το Μάιο μετά τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι ακόμη πολλά.

Συγκεκριμένα, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στο Ασφαλιστικό (κατάργηση προσωπικής διαφοράς), στο αφορολόγητο (μείωση στις 6.000€), στην αύξηση ορίου απολύσεων, ΣΣΕ, lock out, συνδικαλιστικό νόμο, στα θέματα Ενέργειας (πώληση μονάδων ΔΕΗ), αλλά και στα αντίμετρα (συμφωνήθηκε μείωση ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι το ποσοστό).

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χρόνος περνά και όσο δεν φαίνεται η πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οικονομία δοκιμάζεται και νέοι πονοκέφαλοι προστίθενται. Το πρώτο δίμηνο ανακόπηκε η ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Συναγερμός στα κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» μπαίνουν, όπως έγραψε το newpost.gr τα κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που πρέπει ως ένδειξη καλής θέλησης να ψηφιστούν κάποια μέτρα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Άρα λοιπόν είναι η ώρα του «μεγάλου ναι» και του «μεγάλου όχι» για καθένα ξεχωριστά βουλευτή της πλειοψηφίας. Ενώ πλησιάζει και η ώρα συνεδρίασης της πλέον κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και αυτιά των δημοσιογράφων, ακόμη και με αυξημένους τρόπους αποφυγής τους.

Καθώς όμως τα πράγματα «σφίγγουν», τώρα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι πάσης λογής «αντιρρησίες». Πρώτα ήταν οι Ν. Φίλης και Π. Σκουρλέτης, σήμερα όμως είναι η σειρά της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Εκπρόσωπος της «σκληρής» πτέρυγας των «53+», η αντιπρόεδρος επέλεξε μια κομματική και την πλέον φιλική προς τη συγκεκριμένη εσωκομματική τάση, εφημερίδα, την «Εποχή», προκειμένου να διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις της.

Τηλεδιάσκεψη 7,5 ωρών

7, 5 ολόκληρες ώρες διήρκεσε η  τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Στο τέλος της ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η κόπωση των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης όπως έγραψε το newpost.gr , η οποία χωρίστηκε σε επιμέρους θεματικές ενότητες, έκλεισαν μια σειρά από ζητήματα που χρειάζονταν τεχνικές διευθετήσεις, όπως η ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης στην Fraport των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και η επέκταση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίσης, οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες για το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Το θέμα της ΔΕΗ έχει αποκτήσει νομική διάσταση λόγω των διαφορετικών ερμηνειών που δίνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και λόγω της παρέμβασης της DIGICOM (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού). Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει τον Δεκέμβριο η αξιολόγηση του μηχανισμού δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ, ώστε να κριθεί τότε αν θα προχωρήσει η πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.