current views are: 7

19 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:12

Τα… απίστευτα κόλπα καταστηματαρχών και ελεύθερων επαγγελματιών για να ξεφύγουν από την εφορία

Ολοένα και περισσότεροι καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να «ξεγλιστρήσουν» από τα πλοκάμια της εφορίας. 

Δημοσίευση 11:12’
αρθρο-newpost

Ολοένα και περισσότεροι καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να «ξεγλιστρήσουν» από τα πλοκάμια της εφορίας. 

Ολοένα και περισσότεροι καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να «ξεγλιστρήσουν» από τα πλοκάμια της εφορίας. Η οικονομική κρίση έχει επιτείνει το φαινόμενο αφού στους παλιούς φοροφυγάδες (που με αυτόν τον τρόπο αύξαναν τα κέρδη τους) προστέθηκαν χιλιάδες άλλοι που εάν πληρώσουν τους φόρους τους είναι αδύνατον να εξακολουθήσουν να έχουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

Παρόλο που το «πλαστικό χρήμα» έχει για τα καλά μπει στην ζωή μας εντούτοις βρίσκουν τρόπους να «ξεγελάνε» ακόμα και την τεχνολογία των POS αφού οι έλεγχοι της εφορίας ελλείψει προσωπικού είναι τουλάχιστον πλημμελείς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων κυμαίνονται από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως. Ενώ οι εκτιμήσεις επιτελών του Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο πως από την  φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ χάνουμε το 3,5% του ΑΕΠ.

Πρόσφατα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανακάλυψαν δεκάδες «πειραγμένα» POS τα οποία «έσπαγαν» τα capital control στέλνοντας τα χρήματα των καταστημάτων που τα είχαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Οι λογαριασμοί είχαν ανοιχθεί κυρίως στην Βουλγαρία και την Ρουμανία και έτσι οι κάτοχοί τους με κάρτες που είχαν μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να σηκώσουν από τα ΑΤΜ όσα χρήματα ήθελαν.

Οι έλεγχοι έδειξαν επίσης πολλές αδήλωτες ταμιακές μηχανές οι οποίες όπως είναι «φυσικό» εκδίδουν αποδείξεις για το «θεαθήναι» την ώρα που ο ιδιοκτήτης τους δεν καταβάλει τον ΦΠΑ που εισπράττει κανονικά από τους πελάτες του!

Η αδήλωτη εργασία είναι άλλη μια «πληγή» για τα δημόσια έσοδα αφού χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μπλοκάκια τους στην εφορία εξακολουθούν και προσφέρουν την εργασία τους στην αγορά.

Η «μαύρη» εργασία είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθεί αφού οι καταναλωτές δεν έχουν ισχυρό κίνητρο για να ζητήσουν απόδειξη από τον π.χ υδραυλικό  ο οποίος τους προσφέρει έκπτωση στην επιδιόρθωση μιας βλάβης με αντάλλαγμα να μην κοπεί καμιά απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Στο γαϊτανάκι της φοροδιαφυγής που έχει στηθεί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σχεδόν όλοι. Από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μέχρι ιερείς και νοικοκυρές.

Πριν λίγες ημέρες  σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος» συνεργείο ελεγκτών από τη Ρόδο βρέθηκε στην Κω. Εκεί εντόπισαν έναν ιερέα ο οποίος διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές-προσκύνημα σε μοναστήρι. Η μεταφορά των πιστών γινόταν με ιδιωτικό πουλμανάκι ενώ η εκδρομή περιλάμβανε και γεύμα.

Ιερέας δεν έκοβε αποδείξεις

Έτσι, μετά το προσκύνημα στη μονή, ο ιερέας μετέφερε τους πιστούς σε ταβέρνα της περιοχής. Μόνο που η ταβέρνα ανήκει στη γυναίκα του την παπαδιά. Και όπως διαπίστωσαν οι εφοριακοί, δεν έκοβε ούτε μία απόδειξη. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν τον νόμο και έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» στη ταβέρνα της παπαδιάς, προκαλώντας την οργή του ιερέα ο οποίος έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί στον μητροπολίτη. Του ζήτησε να παρέμβει για να ξανανοίξει το κατάστημα της συζύγου του, χωρίς όμως να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Σχολή χορού λειτουργούσε ως ΜΚΟ

Η φαντασία στη φοροδιαφυγή δεν γνωρίζει όρια. Σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας λειτουργούσε –άγνωστο με ποιο τρόπο– με καθεστώς ΜΚΟ. Τι έκανε; Οπως όλες οι σχολές, παρέδιδε μαθήματα χορού και εισέπραττε δίδακτρα 25 ευρώ την ώρα. Φυσικά δεν έκοβε ούτε μία απόδειξη και οι ελεγκτές έσπευσαν να την κλείσουν για δύο ημέρες.

Προ ημερών, οι ελεγκτές εντόπισαν έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος έκοβε και έδινε αποδείξεις στους πελάτες του. Οι δουλειές του πήγαιναν τόσο καλά που έκανε τζίρο 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που πιάστηκε στα πράσα από τους εφοριακούς. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας εξέδιδε τις αποδείξεις από υπολογιστή-ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία. Οι αποδείξεις που έκοβε ήταν «μαϊμού» και τα έσοδα που εισέπραττε δεν φαίνονταν πουθενά αφού ήταν «μαύρα» και αφορολόγητα.

Έμπειρα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας παραδίδουν σεμινάρια στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν τα «πειραγμένα» POS και να διενεργούν τους ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιχειρήσεων.

Τι λέει ο ΣΕΒ για την φοροδιαφυγή

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΕΒ σε οικονομικό δελτίο:

Σε καφετέρια ο πελάτης επιμένει για απόδειξη όταν του έχουν πει ότι το μηχάνημα (POS) είναι χαλασμένο και προσπαθούν να το φτιάξουν. Οταν ο πελάτης γίνεται λίγο πιο φορτικός, του φέρνουν μία απόδειξη από διπλανό μαγαζί, που, σύμφωνα με την ένδειξη, δραστηριοποιείται σε «βιβλία-χαρτικά»!

Στην αγορά ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες ζητούν από τους πελάτες τους να πληρώσουν με μετρητά και για να τους πείσουν κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις κόβουν μικρότερες αποδείξεις, ενώ τις περισσότερες φορές δεν κόβουν καθόλου.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί γιατί είναι μια μεγάλη “αιμορραγία” για την ελληνική οικονομία που μαζί με το λαθρεμπόριο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει καμιά κυβέρνηση έως σήμερα.

Πρέπει όμως να δοθούν πραγματικά κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να  ζητούν αποδείξεις και κυρίως θα πρέπει εξετασθεί πως εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών. 


σχετικα αρθρα