current views are: 6

20 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση05:37

Ακίνητα… «Από τα ρετιρέ στα υπόγεια» – Η οικοδομική δραστηριότητα, οι τιμές και οι μεταβιβάσεις

Σε οριακή καμπή  βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων ,καθώς χρόνο με το χρόνο και για όλη  την περίοδο της κρίσης καταγράφονται απανωτές μειώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα

Δημοσίευση 05:37’

Σε οριακή καμπή  βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων ,καθώς χρόνο με το χρόνο και για όλη  την περίοδο της κρίσης καταγράφονται απανωτές μειώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα

Σε οριακή καμπή  βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων ,καθώς χρόνο με το χρόνο και για όλη  την περίοδο της κρίσης καταγράφονται απανωτές μειώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα, στις τιμές πώλησης, στα μισθώματα και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει πρακτικά σταματήσει η ανέγερση νέων κατοικιών η εμπορικών χώρων, ενώ στο ναδίρ βρίσκονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέρυσι μετά βίας ξεπέρασαν τα 15.000 – 20.000 ακίνητα.

Τα παραπάνω απογοητευτικά , για την αγορά ακινήτων , στοιχεία επιβεβαιώνουν και .τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία πέρυσι η δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ,μετρούμενη με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και εμβαδού επιφανείας ακινήτων, ανήλθε σε μόλις  12.526 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 2.416.000 τ.μ επιφανείας.

Τα στοιχεία αυτά συγκρινόμενα με το 2015 αποτυπώνουν ανάγλυφα  την συνεχιζόμενη πτωτική τάση της οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας που ξεκίνησε από το 2008 με την αρχή της οικονομικής κρίσης. Το 2016 εν αντιθέσει με το 2015  καταγράφηκε περαιτέρω  μείωση κατά 5,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 12,8% στο εμβαδόν της επιφανείας. Αν μάλιστα κανείς συγκρίνει την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία 12 χρόνια το χάσμα που προκλήθηκε είναι τεράστιο.

Το 2005 οπότε και σημειώθηκε η μέγιστη οικοδομική δραστηριότητα η επιφάνεια δόμησης είχε φτάσει σε εμβαδόν σχεδόν τα 30 εκατομμύρια τ.μ έναντι 2,5 εκ.τ.μ πέρυσι, ενώ ανάλογη είναι και η απόσταση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των ακινήτων συνεχίστηκε και πέρυσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η πτωτική τους τάση  κατά 2,2%,και αν προστεθούν  οι μειώσεις στις αγοραίες αξίες κατοικιών και καταστημάτων την τελευταία δεκαετία αυτές ξεπερνούν το 40% σε νεόδμητες και παλαιές κατοικίες η καταστήματα. Η αγορά ακινήτων ,σύμφωνα με  γνώστες της αγοράς, θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει καθώς έχει μειωθεί δραματικά η ζήτηση λόγω  των περιορισμένων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από τις Τράπεζες, της ιδιοκατοίκησης, της μετανάστευσης στο εξωτερικό 450.000 Ελλήνων, των χαμηλών ειοσοδημάτων και αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.

Από την άλλη η μειωμένη η ζήτηση κατοικιών έχει οδηγήσει τουλάχιστον 300.000 κατοικίες και καταστήματα προς πώληση να παραμένουν για χρόνια στα αζήτητα.


σχετικα αρθρα