Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, καθώς κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των Θεσμών πριν από το Eurogroup δεν επετεύχθη επαρκής πρόοδος. Η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης υπήρξε εξαιρετικά σύντομη. Έτσι, τα μεγάλα «αγκάθια» εξακολουθούν να παραμένουν, αφού η Αθήνα δεν έκανε μεγάλα βήματα προς τα πίσω στα ανοιχτά ζητήματα.

Η Καθημερινή, επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο ανέφερε πως το σενάριο της επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητας, καθώς χρειάζεται πρώτα συμφωνία επί της αρχής στα βασικά θέματα, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των θεσμών και τον πρόεδρο του Eurogoup κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος, κατά την είσοδό του στον χώρο της συνάντησης, δήλωσε πως «πάντα έχουμε συναντήσεις που προετοιμάζουν το Εurogroup. Το αποτέλεσμα θα το γνωστοποιήσω στο Eurogroup και θα σας ενημερώσω αργότερα». Στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών επετεύχθη, πάντως, μικρή πρόοδος, αλλά όχι αρκετή για να αρθούν τα εμπόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Πάντως, ευρωπαίος αξιωματούχος πριν τη συνάντηση σχολίαζε πως το ΔΝΤ ζητεί ισχυρές δεσμεύσεις από την Αθήνα [σ.σ. η συμφωνία επί της αρχής ιδίως σε εργασιακά και δημοσιονομικά] ώστε να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ώστε «να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»«Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και το ζήτημα είναι να κλείσουμε όσο πιο γρήγορα», είπε στη συνέχεια και επέμεινε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα«Είναι εγγυητής της επιτυχίας του προγράμματος, θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, και το Ταμείο κοιτάζει το πρόγραμμα ως σύνολο». Σχετικά με τις πληροφορίες περί αντικατάστασης της εμπλοκής του Ταμείου στο μέλλον στην ευρωζώνη με τον ESM, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε πως γίνονται τέτοιες συζητήσεις. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την άλλη, επεσήμανε πως δεν αναμένει μια θεαματική συζήτηση, ενώ σχολίασε πως «υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, δεν θα ασχοληθούμε πάρα πολύ στη συνεδρίαση γι αυτό το θέμα. Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει πολύ νωρίτερα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε».

Σε κάθε περίπτωση, οι ελπίδες για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ λίγες. Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη FAZ, οι συζητήσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα και σε κάθε περίπτωση όχι πριν το άτυπο Eurogroup του Απριλίου.