Στην παράταση ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του 2017 συμφώνησαν χθες ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις, διασώζοντας το επίδομα γάμου  και μια σειρά από άδειες οι οποίες κατοχυρώνονται θεσμικώς στην ΕΓΣΣΕ.

Η χθεσινή συμφωνία και η υπογραφή νέας Εθνικής Σύμβασης με τους ίδιους όρους που ισχύουν και σήμερα είναι σημαντική για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πολύ περισσότερο επειδή ήδη υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθειες εργοδοτών να καταργήσουν μονομερώς το επίδομα γάμου.

Το κλίμα πάντως στην χθεσινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων δυναμιτίστηκε όταν εμφανίστηκε στο τραπέζι κείμενο προσχεδίου συμφωνίας που περιλάμβανε κυρίως:

α) τη δυνατότητα σύστασης ταμείου για την επανεκκίνηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με πόρους από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) και στόχο την διάσωση των θέσεων εργασίας.

β) την εκπόνηση μελέτης για εθνικό Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους, πρόταση με την οποία

Στις προτάσεις αυτές αντέδρασαν οι μικρομεσαίοι – ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ – καθώς παραπέμπει σε αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ όσον αφορά στο εθνικό επαγγελματικό ταμείο αυτό σημειώνεται ότι θα μπορούσε να ανοίξει την... όρεξη ακόμη και για «αφαίμαξη» πόρων που σήμερα κατευθύνονται στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης.