Στο 2% με 3% του ΑΕΠ προσδιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, γεγονός που συνιστά μια μεγάλη υπέρβαση του στόχου που είχε τεθεί από το πρόγραμμα.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, τα εν λόγω στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να λυθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο αυτή τη στιγμή συνίσταται σε διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το πλεόνασμα για το 2016 θα ανερχόταν μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος του του τρίτου μνημονίου είχε τεθεί στο 0,5%.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι τώρα η Αθήνα εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ, αν και τα οριστικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Απρίλιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί αποτιμούν ακόμη τα δεδομένα και μέχρι στιγμής έχουν δώσει μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ», συνέχισε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «τεράστια υπέρβαση» του στόχου.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα βρίσκεται στο 2%. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται ότι θα φτάσουν φέτος τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το 1,9 δισ. το 2018, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,7 δισ. ευρώ φέτος.

Από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που έχουν ήδη νομοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί το 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, κατέληξε.