current views are: 8

26 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση15:22

Αλλάζουν όλα με τα «κόκκινα» δάνεια – Δικές τους εταιρείες διαχείρισης στήνουν οι τράπεζες

Στα 108 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα»

Δημοσίευση 15:22’

Στα 108 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα»

Λύση εκ των έσω, με τη σύσταση ελεγχόμενων και από τις ίδιες εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων τους  ,επιχειρούν να δώσουν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές Τράπεζες αναφορικά με το μείζον ζήτημα των ανοιγμάτων τους  τα οποία έφτασαν αισίως  τα 108 δισ. ευρώ .

Κι όλα αυτά  υπό την πίεση παράλληλα του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή απομείωσή  των ανοιγμάτων τους κατά 40% έως τα τέλη του 2019.Σε πρώτη φάση οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδείξουν απτά και σύντομα αποτελέσματα μειώνοντας ένα κομμάτι των  κόκκινων δανείων εντός του 2017 ώστε να μην βρεθούν σε δυσάρεστη θέση λόγω των  stress tests που θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ το 2018.

Ηδη δύο από αυτές η Alpha Bank  και η Eurobank  προχώρησαν και προχωρούν στην κοινοπρακτική  σύσταση εταιρειών  που θα αναλάβουν να τρέξουν την διαχείριση κατά πρώτον των δικών τους ανοιγμάτων και κατά δεύτερον άλλων συστημικών τραπεζών. Ήδη μετά την κοινοπραξία της Alpha Bank με την ισπανική Aktua εγκρίθηκε  και  η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος της Eurobank FPS  η οποία θα διαχειριστεί  δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων ) ύψους άνω των 10 δις ευρώ, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η αδειοδότηση της  Pillastone  της πλατφόρμας διαχείρισης δανείων μεγάλων επιχειρήσεων για την οποία συνέπραξαν η Alpha BankEurobankKKR και η  EBRD.

Στόχος των παραπάνω κοινοπραξιών διαχείρισης κόκκινων δανείων και πιθανότατα και άλλων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες είναι να αναλάβουν οι ίδιες οι Τράπεζες δραστικά μέτρα με εταιρείες διαχείρισης στις οποίες θα έχουν τον έλεγχο ώστε να περιοριστεί και να απομειωθεί σύντομα το στόκ των ανοιγμάτων τους. Έκτος αυτών οι Τράπεζες αναμένουν και τη νομοθέτηση του περίφημου εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να λυθούν τα χέρια τους και να εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους μικρότερα ανοίγματα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους χωρίς την εμπλοκή ξένων Fands.

Κι αυτό γιατί  είναι αβέβαιο κατά πόσον τα ξένα Funds θα πετύχουν ικανοποιητικά  αποτελέσματα αναφορικά με την απομείωση των κόκκινων δανείων  λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική νοοτροπία αλλά και τις έντονες αντιδράσεις αλληλέγγυων κινημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα, με την ακύρωση  πλειστηριασμών ακινήτων, λόγω δανείων, στα δικαστήρια.

 


σχετικα αρθρα