current views are: 5

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση04:28

Στα δίκτυα του «Μεγάλου Αδελφού» της εφορίας 1,27 εκατ. ΑΦΜ φορολογούμενων, με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις

Θέμα ημερών η ενεργοποίηση και λειτουργία του ειδικού λογισμικού 

Δημοσίευση 04:28’

Θέμα ημερών η ενεργοποίηση και λειτουργία του ειδικού λογισμικού 

Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση και η λειτουργία  του ειδικού λογισμικού από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του οποίου  θα είναι δυνατός, σε πρώτη φάση, ο εντοπισμός και ο προσδιορισμός, σε σημαντικό βαθμό ,των αδήλωτων και αποκρυπτόμενων στο παρελθόν από την εφορία  εισοδημάτων τουλάχιστον 1,27 εκατ ύποπτων για φοροδιαφυγή φορολογουμένων αλλά και για  αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας .

Ήδη για την  εφαρμογή  στην πράξη του λογισμικού με το οποίο  θα διασταυρωθούν  με αυτόματο τρόπο από τη μια οι πρωτογενείς και όχι οι δευτερογενείς (λόγω μεταφοράς από τράπεζα σε τράπεζα)  καταθέσεις και από την άλλη τα δηλωθέντα από το 2002 – 2014 στην εφορία εισοδήματα 1,27 εκατ, φορολογουμένων  εκπαιδεύτηκαν πιλοτικά από το περασμένο Φθινόπωρο 131 ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων ,ενώ από σήμερα  ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης  και άλλων εφοριακών-ελεγκτών για την ορθή εφαρμογή του λογισμικού.

“Η εφαρμογή του αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας, λέει ο Γίωργος Πιτσιλής επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είναι θέμα ημερών να παραδοθεί στις υπηρεσίες με επικαιροποιημένα δεδομένα  και διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσης της με τα πληροφοριακά συστήματα για την βελτίωση και απόδοση του ελεγκτικού έργου.

Με το νέο λογισμικό πετυχαίνουμε μια καταρχήν βάσιμη εκτίμηση για το ύψος της διαφοράς καταθέσεων και δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων χωρίς όμως να έχουμε  τον ολοκληρωμένο έλεγχο με τον οποίο προσδιορίζεται το ποσό για τυχόν έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου.

Είναι με ένα λόγο ένα σημαντικότατο εργαλείο για την επίσπευση και την αρτιότητα των ελέγχων.” Συνολικά αναμένεται να διασταυρωθούν  μέσω του ειδικού λογισμικού 1,27 εκατ. ΑΦΜ φορολογουμένων οι οποίοι έχουν καταθέσεις η έχουν κινήσει καταθέσεις τραπεζικών λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ προς διάφορες κατευθύνσεις(ακόμη και με εμβάσματα στο εξωτερικό ) από τα έτη 2002-2014,με αντιπαραβολή ανά έτος των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία.

Η διασταύρωση των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων θα γίνει με το καταθεσιολόγιο (κωδικολόγιο) που συνέταξαν οι Τράπεζες με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το οποίο ξεχωρίζει την ήρα από το σιτάρι δηλαδή τις πρωτογενείς καταθέσεις ενός φορολογούμενου από τυχόν μεταφορά καταθετειμένων χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα .

Αν οι αποκλίσεις καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων  είναι αδικαιολόγητες θα δίνεται εντολή περαιτέρω ελέγχου, ενώ στους εμπλεκόμενους θα σταλούν  ειδοποιητήρια  προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία. Θα έχουν παράλληλα το δικαίωμα να υπαχθούν στις δικαιοδοσίες του προσφάτως ψηφισμένου νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων ώστε να αποφύγουν ,με την καταβολή του φόρου που θα τους προσδιοριστεί , περαιτέρω έλεγχο από την εφορία και  άσκηση σε βάρος τους ποινικών διώξεων.


σχετικα αρθρα