current views are: 9

28 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση15:55

Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, έκλεισαν τα βασικά πολιτικά ζητήματα

Οδυνηρές παραχωρήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Δημοσίευση 15:55’

Οδυνηρές παραχωρήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Την αισιοδοξία τους για τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι οδυνηρή και δύσκολα διαχειρίσιμη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη διημερίδα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος υποστήριξε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ όσο νομίζετε».

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης πως έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά ζητήματα και μένει να λυθούν τα μικρά θέματα της αξιολόγησης. «Και μετά αρχίζει η συζήτηση για το χρέος. Θα βρεθεί λύση για να ικανοποιεί το Ταμείο, θα καθησυχάζει τους επενδυτές και θα δώσει σήμα για την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά τα άλλα ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε πως από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ζορίστηκαν τα μεσαία στρώματα αλλά όπως είπε προστατεύτηκαν οι πιο φτωχοί. Αυτό έγινε γιατί όπως είπε, η πάταξη της φοροδιαφυγής πήγε πιο αργά απ ότι περίμενε η κυβέρνηση.

Προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα για τις διασταυρώσεις καταθέσεων με τις παλαιότερες φορολογικές δηλώσεις. Ενώ απέδωσε την υπεραπόδοση των εσόδων σε μη παραμετρικά μέτρα, δηλαδή με την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Είπε επίσης ότι η νέα συμφωνία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 

«Στις 7 Απρίλη το SLA»

Έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο πως είναι αισιόδοξος ότι η τεχνική συμφωνία θα έρθει μέχρι τις 7 Απριλίου. Είπε επίσης πως δεν είναι κρίσιμο το Euro Working Group της 30ης Μαρτίου. Πάντως, όπως είπε, για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε ότι το πρόγραμμά που συζητείται, θα «κουμπώνει» χρονικά με το ευρωπαϊκό μνημόνιο του ESΜ. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, σημαίνει πως ενδεχομένως να μειωθεί και το ποσοστό χρηματοδότησης από το Ταμείο. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι “control freaks” όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του ανέφερε πως το Ταμείο ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδοτική συμμετοχή από 3 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν πως οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα θα μπορούσαν να διεξαχθούν το διήμερο 21 – 23 Απριλίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις συναντήσεις.

Οδυνηρές παραχωρήσεις

Κατά τα άλλα ο ίδιος αξιωματούχος τοποθετούμενος επί των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, σημείωσε πως στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.

Πάντως πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η «Καθημερινή» έκαναν λόγο ότι το αφορολόγητο αναμενόταν να κλείσει στα 5.500 ως 5.900 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση στα 6.900-7.000 ευρώ. Αυτό εξαρτάται από το αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Αν μειωθεί πχ σε 11% ή 15%, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει περίπου 20%-22%, τότε θα εφαρμόζεται πάνω από τις 6.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να έκανε πίσω και στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ως γνωστό το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώλησή τους.  Όπως έγραψε το newpost, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποδειχτεί την πώληση τους (όχι μόνο των πεπαλαιωμένων αλλά και των σύγχρονων). Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται πλέον στο να μην πωληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Η αποδοχή από την κυβέρνηση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 


σχετικα αρθρα