current views are: 6

30 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:40

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να ιδρύσει κανείς επιχείρηση

Ο Παναμάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των ιδανικών προορισμών για την ίδρυση μιας επιχείρησης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Wharton και της εταιρείας ερευνών Y&R. 

Δημοσίευση 19:40’

Ο Παναμάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των ιδανικών προορισμών για την ίδρυση μιας επιχείρησης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Wharton και της εταιρείας ερευνών Y&R. 

 

Ο Παναμάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των ιδανικών προορισμών για την ίδρυση μιας επιχείρησης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Wharton και της εταιρείας ερευνών Y&R

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Παναμάς και το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, προτιμώνται διότι είναι φορολογικοί παράδεισοι, δηλαδή προορισμοί με πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Μεταξύ των χωρών που προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για το επιχειρείν περιλαμβάνονται και τέσσερις σκανδιναβικές. Αναφερόμαστε στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στη Νορβηγία. Βασικό χαρακτηριστικό του «σκανδιναβικού μοντέλου» είναι η συνύπαρξη της ελεύθερης αγοράς με ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η διαφάνεια στη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών αλλά και η υψηλή φορολογία. Ομως τα έσοδα από τη φορολογία διοχετεύονται στη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Ετσι, η υψηλή φορολογία δεν είναι απαραιτήτως αποθαρρυντικός παράγοντας για το επιχειρείν, αρκεί να υπάρχει ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από το κράτος.

Την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης καταλαμβάνει η Ελβετία. Θεωρείται ελκυστικό μέρος για να εργαστεί και να ζήσει κανείς. Διαθέτει ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ενώ το κράτος λειτουργεί με διαφάνεια και έχει χαμηλά επίπεδα διαφθοράς. Θεωρείται η καλύτερη χώρα σε όλο τον κόσμο για να ζήσει κανείς με ασφάλεια.

Η Δανία ακολουθεί την Ελβετία. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ιδανικών προορισμών για την ίδρυση επιχείρησης. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτήν τη σκανδιναβική χώρα ανέρχεται στις 33.855 ευρώ ανά έτος, ενώ η Κοπεγχάγη είναι κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών και οικονομικών υπηρεσιών.

Την υψηλότερη βαθμολογία στη διαφάνεια των κρατικών μηχανισμών και στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει η Φινλανδία, μία ακόμη σκανδιναβική χώρα που λειτουργεί με κριτήρια ανάλογα με αυτά της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Στην αξιολόγηση της χώρας ως ιδανικού προορισμού για την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η Φινλανδία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Αμέσως μετά, δηλαδή στην έκτη θέση, εντοπίζεται η Σουηδία, παρά την υψηλή φορολογία.

Εβδομος είναι ο Καναδάς – η μοναδική χώρα της Βορείου Αμερικής που περιλαμβάνεται στις εννέα πιο κατάλληλες και φιλικές χώρες για επιχειρείν. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνά τα 33.800 δολάρια ετησίως. Είναι μια χώρα που προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο και ο κλάδος τεχνολογίας έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη. Το εργατικό δυναμικό της είναι εξαιρετικά ικανό, ενώ ο κλάδος παροχής υπηρεσιών είναι η κινητήριος μηχανή της οικονομίας της.

Η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας ξεχωρίζει για την απουσία διαφθοράς και κερδίζει το «βραβείο» εξωστρέφειας στην επιχειρηματικότητα. Καταλαμβάνει την όγδοη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες στις νέες επιχειρήσεις, με πολύ ισχυρές επιδόσεις στις εξαγωγές και έναν πολύ δραστήριο γεωργικό κλάδο. Ενατη είναι η Νορβηγία, η οποία επίσης έχει υψηλή φορολογία. Τα συνολικά φορολογικά βάρη ανέρχονται στο 40% με 45% του ΑΕΠ. Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του κράτους είναι τα ατού και αυτής της σκανδιναβικής χώρας. Στη δέκατη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ολλανδία.


σχετικα αρθρα