current views are: 6

30 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση20:45

Χωρίς συμφωνία έληξε το Euroworking Group – Βήματα προς τα πίσω βλέπουν οι Θεσμοί

Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

 

Δημοσίευση 20:45’

Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

 

Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε το αποψινό Euroworking Group (EWG), καθώς, κατά τη συνεδρίαση, σημειώθηκαν «πισωγυρίσματα», αντί για πρόοδος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε “θολό” το πότε θα γίνει αυτό.

Τόνισε δε, ότι αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν, ήδη, ότι οι πιθανότητες μειώνονται.

Νωρίτερα, σε ενημέρωση που πραγματοποίησαν από κοινού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, εξέφρασαν την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement)  έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν ότι 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που παίρνουν μισθούς ή συντάξεις των 500 ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πιάνει τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν το 2019 ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, θα είναι:

Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα.

Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. Ευρώ (περίπου 7,5%)

400 εκατομμύρια για επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης.

400 εκατομμύρια για παιδικούς σταθμούς και παιδικά γεύματα στα σχολεία

400 εκατομμύρια για υποδομές στους δήμους.

400 εκατομμύρια για προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.


σχετικα αρθρα