Τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση τον αδικιών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνει με επιστολή προς τον αρμόδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σχετικά με προβλήματα του ΕΦΚΑ που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, η νέα πλατφόρμα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά δυσκολίες στους ασφαλισμένους.

Οι αλλαγές που ζητούνται προέρχονται ακριβώς από αυτή τη δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ενημέρωση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) από τη ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και τη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) του ΥΠΟΙΚ, ιδίως στις περιπτώσεις μεταπτώσεων της ιδιότητας από «ελεύθερος επαγγελματίας» σε «μισθωτός» και αντίστροφα.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ ζητά από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο:

-παράταση της ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους μηχανικούς που εμφανίζονται σήμερα στα ηλεκτρονικά συστήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία από το εισόδημα του 2016.

-να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους καταθέτουν ενστάσεις ή αιτήσεις θεραπείας να πληρώσουν τις ελάχιστες εισφορές, μέχρι να δοθεί λύση ή να υπάρξει απόφαση για την περίπτωσή τους.

-να δοθεί άμεσα παράταση της καταβολής εισφορών για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» και τις εταιρείες που τους απασχολούν, τουλάχιστον 30 ημερών, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής ΑΠΔ για αυτές τις περιπτώσεις.

-στις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος εντάσσεται στο ηλεκτρονικό σύστημα σήμερα ως εργαζόμενος με «μπλοκάκι» τότε να ακυρώνεται αυτόματα, από το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα, το ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο για τις εισφορές του ως «ελεύθερου επαγγελματία» με βάση φορολογικές δηλώσεις παλαιοτέρων ετών.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Το νέο ασφαλιστικό σύστημα και ο ΕΦΚΑ δημεύουν τα εισοδήματα και τον κόπο των μηχανικών και γενικότερα των επιστημόνων της χώρας. Έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί αυτός ο νόμος που μας πετάει στο δρόμο.

Μέχρι τότε όμως θα ζητάμε από την Πολιτεία και την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της και να μεριμνήσει για να αποκατασταθούν αδικίες και δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την εσπευσμένη και απροετοίμαστη μετάπτωση στο νέο σύστημα.

Δεν είναι δυνατόν να δίνονται προθεσμίες ημερών για πληρωμή εισφορών. Δεν είναι κατανοητό πως ένα ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να σε βλέπει ταυτόχρονα ως μισθωτό με «μπλοκάκι» και ως «ελεύθερο επαγγελματία».

Ούτε είναι κατανοητό πως σε έναν μισθωτό με κλειστά βιβλία βάζουν εισφορές σαν να είναι παράλληλα ελεύθερος επαγγελματίας. Ούτε είναι δίκαιο μια απρόσωπη μετάπτωση δεδομένων να χρεώνει τους πολίτες με υπέρογκα ποσά, όταν οι ίδιοι έχουν καταθέσει κάθε δικαιολογητικό και ένσταση που αποδεικνύουν ότι δεν οφείλουν αυτά τα ποσά».

Καταλήγοντας, ο κ. Στασινός τονίζει ότι: «η κυβέρνηση και η Πολιτεία όχι μόνον οφείλουν ηθικά απέναντι στους ασφαλισμένους, να δράσουν αλλά έχουν και νομική υποχρέωση, μετά την επιστολή μας που τους υποδεικνύει τα συγκεκριμένα προβλήματα, να αποκαταστήσουν τις αδικίες και τις αβλεψίες τους».