ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ναδίρ η κατανάλωση λόγω της αβεβαιότητας - Πτώση και στη βιομηχανία

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 15:53 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 15:41
Στο ναδίρ η κατανάλωση λόγω της αβεβαιότητας - Πτώση και στη βιομηχανία
Facebook Twitter Whatsapp

Τις δραματικές της συνέπειες και στην κατανάλωση έχει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα την πρόκληση ακόμα περισσότερης αβεβαιότητας στην αγορά, με ακόμα λιγότερη ελευθερία στην κατανάλωση. 

Τις δραματικές της συνέπειες και στην κατανάλωση έχει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα την πρόκληση ακόμα περισσότερης αβεβαιότητας στην αγορά, με ακόμα λιγότερη ελευθερία στην κατανάλωση. 

Με φόντο το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνοδεύεται από την αυξημένη πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα, η αγορά βυθίζεται ακόμα περισσότερο σε πτώση. 

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον Μάρτιο που διενεργήθηκε από τον ΙΟΒΕ, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο, στις -74,4 μονάδες (από -73,3 μονάδες τον Φεβρουάριο), τιμή που αποτελεί τη χαμηλότερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πιο αναλυτικά, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τούς προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -69,1 μονάδες (από -67,8 μονάδες τον Φεβρουάριο).

Μάλιστα, επιδείνωση παρουσιάζουν οι προβλέψεις των νοικοκυριών και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -80,1 μονάδες (από -78,3 μονάδες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που ισχύουν από την αρχή του έτους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έπειτα από τόσα χρόνια ύφεσης έχουν συντελέσει έτσι ώστε το λεγόμενο «λίπος» να μην υπάρχει πλέον στα νοικοκυριά και έχει ως συνέπεια ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες να διαμορφωθεί τον Μάρτιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (-86,1 μονάδες από -84,2 μονάδες). 

Αλλωστε, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξήθηκε ελαφρώς τον Μάρτιο σε 63% (από 61%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίστηκε στο 12% από 17%.

Πτωτικές τάσεις στο λιανεμπόριο και την βιομηχανία 

Οι παραπάνω τάσεις αντανακλώνται στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο, που αποτελεί τον μόνο κλάδο όπου οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Συνολικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο ανήλθε στις 93,4 μονάδες (από 92,2), εξέλιξη που αποδίδεται από το ΙΟΒΕ στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ανήλθε στις 93,7 μονάδες (από 91,8 τον Φεβρουάριο), στις κατασκευές στις 51,8 μονάδες (από 42,2), στις υπηρεσίες στις 78,3 μονάδες (από 76,9 μονάδες), ενώ στο λιανεμπόριο υποχώρησε στις 89,6 μονάδες (από 90,1 μονάδες).

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις από έναν άλλον πρόδρομο δείκτη, τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση, που καταρτίζει η εταιρεία Markit. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο για έβδομο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε στις 46,7 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός μείωσης νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε και αυτό αφορά και τις παραγγελίες για εξαγωγές.