ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από λιγότερους αγρότες

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2012, 17:04 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2012, 17:04
WSJ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από λιγότερους αγρότες
Facebook Twitter Whatsapp

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal ασχολείται με το παραγωγικό πρόβλημα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία παράγουν συνολικά κάτω από τον Μέσο Όρο της Ευρωζώνης.

Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal ασχολείται με το παραγωγικό πρόβλημα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία παράγουν συνολικά κάτω από τον Μέσο Όρο της Ευρωζώνης.


Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιο έντονο στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώρες που δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Στη συνέχεια, η WSJ υπογραμμίζει πως συχνά ακούγεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται σκληρά όπως στις βόρειες χώρες. Μια λογική εξήγηση είναι ότι οι κάτοικοι της νότιας Ευρώπης είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε αγροκτήματα και η γεωργία είναι ένα είδος χαμηλής παραγωγικότητας (αν και πιο σκληρή εργασία).


Η διαφορά ξανά γίνεται πιο αισθητή σε Ελλάδα και Πορτογαλία, όπου το 12% στην πρώτη και το 7% στη δεύτερη, απασχολούνται στους τομείς της γεωργίας, της δασοπονίας και της αλιείας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.


Παράλληλα, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται ελαφρώς πάνω από τον Μέσο Όρο της Ευρωζώνης, καθώς το 4% σε κάθε μια ξεχωριστά εργάζεται στον συγκεκριμένο κλάδο.


Οι μικρές φάρμες είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί το γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εργάζονται στην γεωργία από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ.


Η εικόνα που περιλαμβάνει ένα αγροτικό τοπίο και μικρές οικογενειακές φάρμες ακούγεται γοητευτικό, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πραγματικότητα αποτελεί την καλύτερη συνταγή χαμηλής παραγωγικότητας.


Η παραγωγικότητα βελτιώνεται δραματικά όταν οι εργαζόμενοι ζουν σε πόλεις. Αυτός είναι ο λόγος που το φαινόμενο των κατοίκων της Αθήνας που μετακομίζουν στην επαρχία, δεν αποτελεί μια θετική εξέλιξη. 


Η εργασία είναι προτιμότερη από την ανεργία, αλλά η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη λιγότερη γεωργία.


Μια καλή ιδέα, σύμφωνα με την WSJ, είναι να διαμορφώσει η ΕΕ το σύστημά της με τέτοιο τρόπο ώστε να καταργήσει τις επιδοτήσεις στους αγρότες της. Αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά με την κατεύθυνση που πραγματοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις δεν φαίνεται πως έχει γίνει κατανοητό πως το κάνει κανείς πιο παραγωγικές της φάρμες σημαίνει πως πρέπει να μειώσει και τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται σε αυτές και να ζήσουν στις πόλεις.


Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά και μετακινούνται στις πόλεις γιατί εκεί οι μισθοί είναι υψηλότεροι και αυτό γιατί οι άνθρωποι στις πόλεις είναι πιο παραγωγικοί. Γιατί χρησιμοποιoύν τα ευρωπαϊκά κονδύλια εμποδίζοντας αυτό το φαινόμενο;