ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περαιτέρω υποχώρηση του ΡΜΙ σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Δημοσίευση 2 Μαΐου 2012, 12:27 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2012, 12:27
Περαιτέρω υποχώρηση του ΡΜΙ σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Facebook Twitter Whatsapp
Νέα επιδείνωση κατέγραψαν τον Απρίλιο οι λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI να τερματίζει στις 40,7 μονάδες από 41,3% τον Μάρτιο.
Νέα επιδείνωση κατέγραψαν τον Απρίλιο οι λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI να τερματίζει στις 40,7 μονάδες από 41,3% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Markit, η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση και οι αγορές προμηθειών εξακολούθησαν να μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς οι δυσκολίες σχετικά με την πρόσβαση σε κεφάλαια εξακολούθησαν να δυσκολεύουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Παραμένοντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ο κύριος δείκτης υπέδειξε ραγδαία και επιταχυνόμενη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται σημαντικά στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου του 2012 και τα προβλήματα χρηματοδότησης εξακολούθησαν να περιορίζουν την αγοραστική δραστηριότητα και την προμήθεια εισροών κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου μήνα.

Παρότι οι φθίνουσες πωλήσεις και οι περιορισμένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τους Έλληνες κατασκευαστές σε μείωση των αγορών πρώτων υλών και ημι-κατεργασμένων προϊόντων, οι προμηθευτές εξακολούθησαν να απαιτούν οι πληρωμές να γίνονται με μετρητά. Ως εκ τούτου, η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης των προμηθευτών οδήγησε σε μη επαρκή επίπεδα αποθεμάτων στις αποθήκες τους και σε περαιτέρω επιδείνωση των χρόνων παράδοσης.

Συρρίκνωση στο 45,9 και για τον ευρωπαϊκό ΡΜΙ

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 45,9 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Markit Economics.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009, γεγονός που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας, καθώς για εννέα διαδοχικούς μήνες βρέθηκε κάτω από τις 50 μονάδες.

Ο ιταλικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43,8 μονάδες τον Απρίλιο από 47,9 μονάδες τον Μάρτιο, ο γαλλικός PMI ανήλθε στις 46,9 μονάδες από 46,7, ενώ ο γερμανικός PMI  υποχώρησε στις 46,2 μονάδες από 48,4 μονάδες.