ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μάριο Μόντι... γεφυροποιός στην Ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2012, 08:05 / Ανανεώθηκε 13 Μαΐου 2012, 08:05
Ο Μάριο Μόντι... γεφυροποιός στην Ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων
Facebook Twitter Whatsapp
Tον ρόλο του... γεφυροποιού στην ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων ανάμεσα στο Βερολίνο και τις περιφερειακές οικονομίες, αναζητά ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, αποτελώντας μία ακόμη φωνή που κραυγάζει για την ανάγκη υποκατάστασης των μέτρων λιτότητας από αναπτυξιακές πολιτικές, γράφει η Wall Street Journal.  
Tον ρόλο του... γεφυροποιού στην ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων ανάμεσα στο Βερολίνο και τις περιφερειακές οικονομίες, αναζητά ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, αποτελώντας μία ακόμη φωνή που κραυγάζει για την ανάγκη υποκατάστασης των μέτρων λιτότητας από αναπτυξιακές πολιτικές, γράφει η Wall Street Journal.   Η προσπάθεια αυτή του κ. Μόντι αποσκοπεί στο να διευρυνθεί το κέντρο λήψης αποφάσεων - που βρίσκεται αποκλειστικά στον γαλλογερμανικό άξονα- με την Ιταλία φυσικά να αποτελεί μια δυνάμει προβληματική οικονομία της νομισματικής ένωσης, που θέλει να εκφράσει τον ευρωπαϊκό Νότο. 

Η τακτική του ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού αποσκοπεί φυσικά στο να αποφύγει η χώρα του  να μπει σε περιπέτειες αφού σε ένα ντόμινο κατάρρευσης οικονομιών η Ιταλία θα ήταν ένα από τα πρώτα... πλακάκια.  

Η πολιτική προσέγγισης του Βερολίνου μάλιστα αναμένεται να ενταθεί τώρα που η απομόνωση της Άνγκελα Μέρκελ μεγαλώνει με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, στη θέση του «έμπιστου» Νικολά Σαρκοζί, με τον νέο γάλλο πρόεδρο να φωνάζει δυνατά κατά της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία.  
«Πρέπει να λειτουργήσουμε ως γέφυρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ένζο Μοαβέρο. 

Η κυβέρνηση Μόντι προσπαθεί αφενός να προσεγγίσει το Βερολίνο και αφετέρου να το πείσει ότι η μόνη αναπτυξιακή λύση για τις περιφερειακές οικονομίες είναι οι επενδύσεις στον δημόσιό τους τομέα.  

Σημειώνεται ότι η Ρώμη προσπαθεί να έρθει κοντά στο Βερολίνο ακόμα και μέσω των κοινοβουλίων. Στα τλελη του μήνα ομάδα ιταλών βουλευτών θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει μια συνεδρίαση της Bundestag, ενώ η ιταλική πλευρά έχει προτείνει την ανταλλαγή βουλευτών με σκοπό τον «συγχρονισμό» της λειτουργίας των κοινοβουλίων.  

Η ιταλική κυβέρνηση σε επαφές με τη γερμανική πιέζει για δράσεις όπως η ενίσχυση της δύναμης πυρός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων.  

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, τρέφουν εκτίμηση για τον πρώην ευρωπαίο Επίτροπο, Μάριο Μόντι, καθώς και για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του στην πρωθυπουργία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.  

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εισακουστούν στο Βερολίνο οι προτάσεις του ιταλού πρωθυπουργού. Η Γερμανία εξάλλου θεωρεί ότι η οποιαδήποτε δημοσιονομική χαλάρωση για κάποια από τις χώρες που έχουν προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης ενδεχομένως να ανοίξει την όρεξη και άλλων.    

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος