ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Ισπανία

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2012, 13:07 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2012, 13:07
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Ισπανία
Facebook Twitter Whatsapp
Τηλεδιάσκεψη αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τηλεδιάσκεψη αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως μεταδίδει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι η Ισπανία δεν έχει ζητήσει επίσημη βοήθεια από τους εταίρους της.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε συμβεί ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει πρώτα τις απόψεις των εταίρων της Ευρωπαϊής ΄Ένωσης, πριν να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητήσουν  την τραπεζική κρίση στην Ισπανία και σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή εξετάζουν
 ένα σχέδιο διάσωσης για τις ισπανικές τράπεζες που μπορεί να φθάσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου. 

Σε ρώτηση αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει. 

Η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με ισπανικές τράπεζες, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, τελικά κυκλοφόρησε την Παρασκευή το βράδυ και εκτιμά τις ανάγκες τους σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ.

Όμως ο έλεγχος, που διενεργήθηκε από τη γερμανική εταιρεία Roland Berger και την αμερικανική Oliver Wyman ΗΠΑ θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο περισσότερο: θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 21 Ιουνίου στην κυβέρνηση.