ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νευρικότητα στην ευρωζώνη... καλά κρατεί

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2012, 15:34 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2012, 15:34
Η νευρικότητα στην ευρωζώνη... καλά κρατεί
Facebook Twitter Whatsapp
Εκτός από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, τα νέα από την προβληματική περιοχή της Ευρωζώνης την εβδομάδα που πέρασε ήταν και πάλι πολλά και ενδιαφέροντα.
Εκτός από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, τα νέα από την προβληματική περιοχή της Ευρωζώνης την εβδομάδα που πέρασε ήταν και πάλι πολλά και ενδιαφέροντα.

Στην πολύ σημαντική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, τα πλάνα αυτά προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία για την επικείμενη καταστροφή του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρώπης και διατήρησαν τα «σύννεφα» πάνω από την περιοχή.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές την εβδομάδα που πέρασε.

Τα πλάνα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τώρα επικρίνονται

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το επαναστατικό σχέδιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο φαίνεται.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιθανόν να είναι ένα απλό λογιστικό τρικ και όχι ένα πραγματικό σχέδιο για την «κάλυψη» του χάσματος ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και τις τράπεζες.

Το σκάνδαλο Libor διαταράσσει την εμπιστοσύνη προς τις κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η ΕΚΤ σύντομα θα αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης. Όμως, εμπορικές τράπεζες, όπως η Barclays, εμπλέκονται σε σκάνδαλα,  χειραγωγώντας  το διατραπεζικό επιτόκιο Libor. Αλλά οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια (όπως τα στοιχεία της κατάθεσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, Bob Diamond, στο κοινοβούλιο της Βρετανίας) δείχνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες γνώριζαν για τη χειραγώγηση εδώ και καιρό και μάλιστα την ενθάρρυναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε οι τράπεζες να συνεχίζουν να δανείζουν η μία στην άλλη.
Εξαιτίας τέτοιων γεγονότων, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει τις εγγυήσεις για να αποτελέσει έναν  πραγματικό ρυθμιστής του τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε το είδος των εγγυήσεων που θα δέχεται

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον σε εμπορικές τράπεζες να χρησιμοποιούν κυβερνητικές εγγυήσεις στα ομόλογά τους για να δανείζονται από τα ταμεία της Τράπεζας, εκτός από μερικές εξαιρέσεις.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ένας φθηνός τρόπος, ώστε να αποκτούν οι τράπεζες πρόσβαση στο ρευστό της ΕΚΤ (και οι κυβερνήσεις να τις βοηθούν), αλλά αυξάνει τους κινδύνους για την κεντρική τράπεζα που δέχεται αυτές τις εγγυήσεις.

Οι «ενοχλητικές» αξιώσεις της Φινλανδίας

Η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα «μπλοκάρει» την αγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού προβληματικών χωρών όπως η Ισπανία κι η Ιταλία. Η Ολλανδία, επίσης, εξέτασε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το σχέδιο.

Σε ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι η αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά θα απαιτούσε ομοφωνία, κάτι που φαίνεται απίθανο, καθώς αντιτίθενται σε αυτό Φινλανδία και Ολλανδία.
Ενώ, εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα του θα αποφασίσει για την αγορά ομολόγων από τον ESM κατά περίπτωση και επανέλαβε ότι δεν αρέσει στην Ολλανδία η ιδέα της αγοράς ομολόγων.

Οι προσπάθειες της πορτογαλικής κυβέρνησης για λιτότητα απορρίφθηκαν

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να περικόψει τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει την «αρχή της ισότητας». Στην πραγματικότητα, η απόρριψη αυτού του μέτρου λιτότητας δεν θα επιδράσει τόσο σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας να διαμορφώσει το δημόσιο χρέος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αλλά περισσότερο αποτελεί έναν συμβολισμό για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα δεν θα αναδιαπραγματευτεί το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης άμεσα

Η Ελλάδα δεν θα αναδιαπραγματευτεί στην παρούσα φάση τους σκληρούς όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, μέχρι το πρόγραμμα να βρεθεί εντός στόχων, σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές, μεγάλο μέρος των Ελλήνων τάχθηκε κατά της πολιτικής λιτότητας και μια τέτοια δήλωση σίγουρα θα επιδεινώσει το πολιτικό κλίμα στη χώρα, καθώς ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση εγκαταλείπει μία από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και τάσσεται με το μέρος των δανειστών. Η αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου περνά σε δεύτερη μοίρα, όπως επίσης και οι υποσχέσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι στην Ευρώπη εξακολουθεί να επικρατεί νευρικότητα, ενώ ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αποτελεσματικά η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες να κάνουν περισσότερα και η νότια Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ώστε να αναπτερωθεί το ηθικό αγορών, επενδυτών και πολιτών.


Ν.Μ.