ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 2 δισ. που ζητά η τρόικα και οι λάθος χειρισμοί Στουρνάρα

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2012, 08:55 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2012, 08:55
Τα 2 δισ. που ζητά η τρόικα και οι λάθος χειρισμοί Στουρνάρα
Facebook Twitter Whatsapp
Τα δυο δισεκατομμύρια καπάκι στα 11,6 δισ. η τρόικα δεν τα ζήτησε ξαφνικά χθες. Στις 25 Αυγούστου γράφτηκε στον ξένο τύπο ότι το συνολικό πακέτο που θα πρέπει να κλείσει στη διαπραγμάτευση της Αθήνας είναι σχεδόν 14 δισ. Το ότι δύο δισεκατομμύρια ήταν η απόκλιση των εσόδων, το ξέραμε από τον Ιούλιο.
Τα δυο δισεκατομμύρια καπάκι στα 11,6 δισ. η τρόικα δεν τα ζήτησε ξαφνικά χθες. Στις 25 Αυγούστου γράφτηκε στον ξένο τύπο ότι το συνολικό πακέτο που θα πρέπει να κλείσει στη διαπραγμάτευση της Αθήνας είναι σχεδόν 14 δισ. Το ότι δύο δισεκατομμύρια ήταν η απόκλιση των εσόδων, το ξέραμε από τον Ιούλιο.  
Αυτό που εξόργισε τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ότι ο Στουρνάρας «ξεφούρνισε» αυτό το νούμερο, που αλλάζει τα δεδομένα μόλις χθες και αφού είχαν συναινέσει προηγουμένως τόσο στην αύξηση ορίων ηλικίας στο ασφαλιστικό, όσο και στην κατάργηση του αφορολόγητου. Ο ρόλος του κάκου έπεσε στην τρόικα, την οποία ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε να σταματήσει να επιτίθεται στον ελληνικό λαό. Μήπως όμως δεν έχουν έτσι τα πράγματα; Μήπως ο «κακός» βρίσκεται ανάμεσα μας;  

Στην κυβέρνηση, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ μιλούν πλέον απροκάλυπτα για κακούς χειρισμούς του Στουρνάρα, κάποιοι μάλιστα του αποδίδουν πανικό και λένε συγκαταβατικά ότι «ο Γιάννης κατάλαβε πλέον, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι ΙΟΒΕ, αυτοί οι άνθρωποι είναι killers». Άλλοι πιστεύουν πως ήταν υπεραισιόδοξος και έπεσε σε τοίχο. Άλλοι τέλος του αποδίδουν λάθος χειρισμούς από την αρχή ως το τέλος. Στο κυβερνητικό επιτελείο κυκλοφορεί ευρέως και ως δείγμα πως τα «σκ..» ο Στουρνάρας, ότι είχε ενημερωθεί για την απαίτηση της τρόικας για δύο ακόμα δισ. πριν από 10 μέρες, το αποκάλυψε όμως μόλις χθες, τορπιλίζοντας την σύσκεψη των αρχηγών. 

Η ανάγνωση αυτή αγνοεί την προϊστορία του Στουρνάρα ως βασικού διαπραγματευτή της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ομολογουμένως δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο αυτό, και τότε όμως οι Εταίροι ήταν εξαιρετικά δύσπιστοι και η περιφρόνηση για τη χώρα δεδομένη. Αγνοεί πιθανόν επίσης ότι οι «Κνιτες» της δεκαετίας του 70 διάβαζαν και Μακιαβέλι… 

Ο Στουρνάρας γνωρίζει από τότε που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, το αργότερο από το πρώτο eurogroup που πήγε, ότι η τρόικα ήθελε ο όγκος των περικοπών των 11,6 δισ. να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Αν θυμάστε, τότε κυκλοφόρησαν και οι πρώτες πληροφορίες για σύνταξη στα 67. Ο Στουρνάρας ωστόσο άφησε επί εβδομάδες τους γαλάζιους υπουργούς και τα κομματικά επιτελεία να σχεδιάζουν ισοδύναμα, καταλαβαίνοντας ότι επρόκειτο να απορριφθούν. Έτσι, στην πρώτη σοβαρή συνάντηση με την τρόικα, πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση βρέθηκε με ένα άνοιγμα 5,5 δις. Δεν το αποκάλυψε ο ίδιος, οι διαρροές εκείνη την Κυριακή έκαναν λόγο για 2 δισ. Άφησε να το κάνει, ο Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Στην συγκυβέρνηση έπεσε πανικός. 

Με την τρόικα σε ρόλο κακού μπάτσου, στο τραπέζι έπεσαν οι απολύσεις. Και ύστερα, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από μια βδομάδα, ο Στουρνάρας έφερε την συμβιβαστική πρόταση της τρόικας. Όριο στα 67, κατάργηση αφορολόγητου, απολύσεις, δύο στα τρία. Η πανικόβλητη συγκυβέρνηση τα έδωσε όλα για να αποφύγει τις απολύσεις. Τα 5,5 δις έγιναν 2,5. 

Η ιστορία τώρα γίνεται για τα δύο δισ. που λείπουν, από τα 11,6 δισ. Η διαδικασία παραπέμπει σε «ανεστραμμένη σαλαμοποίηση», το πακέτο χτίζεται σιγά σιγά προσθέτοντας φέτες. Πιθανότατα και ο καυγάς με τον Τόμσεν να ήταν μέρος της σκηνοθεσίας, ώστε να πειστούν οι πολιτικοί να φτιάξουν ένα πακέτο τέτοιο, που δεν θα μπορεί να απορριφθεί από καποιο σλοβένο στο Εurogroup και άρα θα ανοίξει το δρόμο για μια μέτρια έκθεση της τρόικας και σε πρώτη φάση, τα 31 δισ. της δόσης. 

Για όσους παρακολουθούν άλλωστε τον Τόμσεν, θα ήταν μεγάλη έκπληξη να αποδεχτεί άλλα δυο δισ. από αύξηση της φορολογίας (γιατί αυτό είναι ο κεφαλικός φόρος που μπήκε στην συζήτηση) όταν έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο, πως δεν πιστεύει στην αύξηση της φορολογίας. Εδώ θα κοπεί κάτι ακόμα - ή όλη η μανιέρα αποβλέπει στο να περάσουν τα διαρθρωτικά που πονάνε. Πολιτικά, αυτή η διαδικασία είναι εκρηκτική, αυτό όμως είναι πια σκοτούρα των αρχηγών και όχι του Στουρνάρα.