ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Σκληρά μέτρα και περικοπές 40 δισ. ευρώ για το 2013

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2012, 19:01 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2012, 19:01
Ισπανία: Σκληρά μέτρα και περικοπές 40 δισ. ευρώ για το 2013
Facebook Twitter Whatsapp

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αποφυγή της προσφυγής στον δανειακό μηχανισμό.

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αποφυγή της προσφυγής στον δανειακό μηχανισμό.

 

Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα επτά δισ. ευρώ από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

 

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον Πολιτισμό στο 30%, όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς.

 

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει του πληθωρισμού παρά το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται (3,5 με 4,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

 

Η κυβέρνηση ήδη έχει περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών έπειτα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του περασμένου έτους.

 

Η ψήφιση, και κυρίως η τήρηση του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει μία αποφασιστική δοκιμασία για τη Μαδρίτη καθώς η αξιοπιστία του θα επιταχύνει ή όχι την προσφυγή της χώρας στο δανεισμό, προειδοποιεί ο χρηματοοικονομικός οίκος Link Securities.

 

Σύμφωνα πάντως με την Ελ Παΐς, το έλλειμμα του 2011 πρόκειται για άλλη μία φορά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 10% έναντι 8,9% που υπολογιζόταν έως σήμερα παραμένοντας μακράν μεγαλύτερο από το 6% που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Για το 2013 κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί πάνω από το μισό, στο 4,5%.

 

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, όπως αναφέρει το Reuters.


Αλλά και οι αγορές παραμένουν νευρικές απέναντι στην Ισπανία, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ με την ανακοίνωση ευνοϊκών μέτρων. Ενδεικτική είναι η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων που ξεπέρασε το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, υπάρχουν υπαινιγμοί ότι η Ισπανία δεν θα φτάσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα του 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος, ενώ χθες η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

 

Επικριτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα μέτρα τα οποία προτείνει ο Ραχόι δεν έχουν ουσία, ενώ αποτυγχάνει να περιγράψει πειστικά πως αυτά θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

 

Εν τω μεταξύ, χθες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για απόψε, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr