ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θολό» τοπίο η συλλογή αποδείξεων

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2012, 08:38 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2012, 08:38
«Θολό» τοπίο η συλλογή αποδείξεων
Facebook Twitter Whatsapp
Θολό τοπίο καλύπτει την υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις το 2013, με το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι σε θέση να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ακόμη και μετά την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Θολό τοπίο καλύπτει την υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις το 2013, με το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι σε θέση να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ακόμη και μετά την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.


Σύμφωνα με τα «Νέα», στις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά στην υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση στους κόλπους των φοροτεχνικών ότι το μέτρο των αποδείξεων καταργείται.


Χθες, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, περιγράφοντας τη νέα κλίμακα που καθιερώνεται από το 2013 για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, ανέφερε ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ την «προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου». 


Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τις δηλώσεις του υπουργού, και το 2013 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που έρχεται να αντικαταστήσει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για όλους, θα πρέπει να έχουν συλλέξει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.


Αυτό είναι το μοναδικό το οποίο μπορούσαν να διευκρινίσουν έως αργά χθες το βράδυ αρμόδιες πηγές του υπουργείου, χωρίς να μπορούν να απαντήσουν σε ουσιαστικά ερωτήματα που ανακύπτουν. 


Για παράδειγμα, αν η συλλογή αποδείξεων κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, για ποιον λόγο να μαζέψει αποδείξεις μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν δικαιούται την έκπτωση φόρου. Και τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν δικαιούνται τη συγκεκριμένη έκπτωση φόρου. 


Για παράδειγμα, όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000.


Στελέχη που μετείχαν στη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου έλεγαν χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης «κατά πάσα πιθανότητα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συλλογή αποδείξεων δεν θα κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου αλλά απλώς θα επιφέρει ποινή έξτρα φόρου σε όσους δεν έχουν συλλέξει τις απαιτούμενες αποδείξεις. 


Η ποινή του έξτρα φόρου θα είναι «μάλλον» ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος 22%, από 10% που ισχύει έως σήμερα, και θα επιβάλλεται στη διαφορά αξίας ανάμε- σα στις απαιτούμενες αποδείξεις και στις αποδείξεις που προσκομίστηκαν.


Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Αν προσκομίσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, τότε θα μειωθεί η έκπτωση φόρου κατά 550 ευρώ (7.500 – 5.000 = 2.500 x 22% = 550). Έτσι, αντί για έκπτωση φόρου 1.000 ευρώ που θα είχε κανονικά, θα έχει 450 ευρώ.