ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στόχο τη χρυσή τομή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Σύνοδος Κορυφής

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:43 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2013, 15:43
Με στόχο τη χρυσή τομή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Σύνοδος Κορυφής
Facebook Twitter Whatsapp
Συνέχεια στο σίριαλ με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020, θα δοθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να είναι έτοιμοι για «σκληρό πόκερ», αφού οι διαφωνίες παραμένουν και η ανάγκη για σύγκλιση επείγει. Με στόχο τα 14 δισ. ευρώ η ελληνική πλευρά.
Συνέχεια στο σίριαλ με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020, θα δοθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να είναι έτοιμοι για «σκληρό πόκερ», αφού οι διαφωνίες παραμένουν και η ανάγκη για σύγκλιση επείγει. Με στόχο τα 14 δισ. ευρώ η ελληνική πλευρά.

Η διήμερη Σύνοδος που άρχισε τις εργασίες της στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) -με δίωρη καθυστέρηση- αναμένεται να περιλαμβάνει σκληρές συζητήσεις, αφού ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσούα Ολάντ, όπως και η ιταλική πλευρά δεν θέλουν περικόπες στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ζητά το αντίθετο ενώ σε ρόλο «πυροσβέστη», η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει μία συμβιβαστική λύση με... τόνο περικοπών.

Από ελληνικής πλευράς ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσει, το κομμάτι που αναλογεί για τη χώρα μας όχι μόνο να μην μειωθεί, αλλά να αυξηθεί ώστε να μπορέσει να στηριχθεί η προσπάθεια για ανάπτυξη. Τα χρήματα που μας αναλογούν ανέρχονται στα 11,5 δισ., όμως ο πρωθυπουργός, δεδομένων και των συνθηκών, θα διεκδικίσει και επιμέρους επιδοτήσεις για συγκεκριμένους τομείς που προβλέπονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αφορούν μεταξύ άλλων την γεωργία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τη μετανάστευση και τις θέσεις εργασίας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να φτάσει το μερίδιο τα 14 δισ.

Ντέιβιντ Κάμερον και Άνγκελα Μέρκελ έδωσαν, πάντως, προσερχόμενοι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το στίγμα για τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου. Η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμα διχασμένοι για τον επταετή προϋπολογισμό», ενώ από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «χωρίς περικοπές δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Τη θέση τους κατά των περικοπών στον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανέναν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Είναι ενδεικτικές οι χθεσινές εκλήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν «εποικοδομητικό πνεύμα στη διαπραγμάτευση» με στόχο να ληφθεί απόφαση. O κ. Μπαρόζο τόνισε ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα στείλουν αρνητικό μήνυμα για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν έχει θέσει ως «ταβάνι» το 1,025 τρισ. ευρώ, ποσό που σημαίνει αύξηση 5% και το οποίο έχει εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι πρότεινε το Νοέμβριο, ο προϋπολογισμός να ανέλθει στα 973 δισ. ευρώ, δηλαδή να μειωθεί κάτα 75 δισ. Τελικά έφτασε στα 943 δισ.

Στην περασμένη Σύνοδο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία χρυσή τομή, κάτι που αναμένεται να γίνει τώρα, αλλά όπως ανέφερε και η Άνγκελα Μέρκελ προ ημερών, «έπειτα από σκληρές συνομιλίες».

H συνάντηση Κάμερον–Μέρκελ που είχε γίνει λίγο μετά την Σύνοδο στο Λονδίνο, ίσως «δείχνει» το σημείο σύγκλισης που προβλέπει περικοπές 70-80 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του Προϋπολογισμού, που αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος