ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Europa Nostra

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2013, 17:19 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2013, 17:19
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Europa Nostra
Facebook Twitter Whatsapp
Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra οι νικητές του βραβείου της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra για το 2013.
Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra οι νικητές του βραβείου της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra για το 2013.
Οι 30 νικητές που επελέγησαν ανάμεσα σε 200 περίπου υποψήφια έργα τιμούνται για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Η τελετή της απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού παρουσία της Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ και του παγκοσμίου φήμης τενόρου και προέδρου της Europa Nostra, Πλάσιντο Ντομίνγκο.

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Κάρολου Παπούλια ο οποίος αναμένεται να παρευρεθεί. Από τα 30 έργα που βραβεύονται, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013 («grand prix») ενώ ένας από τους νικητές θα βραβευθεί από το κοινό μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία που οργανώνει η Europa Nostra.

« Τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στους φετινούς νικητές που με το πάθος και τον επαγγελματισμό τους εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού πλούτου και της πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το παρελθόν μας διδάσκει πολλά για το παρόν και το μέλλον και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να το απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σήμερα και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διαφυλαχθεί προς χάριν των μελλοντικών γενεών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει το βραβείο αυτό και τα άλλα έργα κληρονομιάς μέσω του νέου προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη καθώς και με άλλη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.» δήλωσε η Επίτροπος Βασιλείου.

« Κατά την φετινή 50η επέτειο του Πανευρωπαϊκού μας κινήματος, θέλω να τιμήσω τα εξαιρετικά αυτά επιτεύγματα που αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών και των κοινοτήτων της Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το χρυσό ιωβηλαίο της Europa Nostra συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία να υπογραμμίσουμε πόσο μπορεί η κληρονομιά να ενισχύσει με μοναδικό τρόπο το αίσθημα ευθύνης του πολίτη καθώς και το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μία ευρύτερη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η κληρονομιά μας κάνει όλους πιο δυνατούς και εμπνέει δημιουργικότητα και καινοτομία. Οφείλουμε λοιπόν να συνεργαστούμε ώστε να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι θησαυροί που βρίσκονται ανάμεσά μας για τα επόμενα 50 χρόνια αλλά και πέρα από αυτά» πρόσθεσε ο Πλάσιντο Ντομίνγκο.