ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόσυρση 380 εκατ. ευρώ από την Κύπρο εν μέσω περιορισμών

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2013, 10:51 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2013, 10:51
Απόσυρση 380 εκατ. ευρώ από την Κύπρο εν μέσω περιορισμών
Facebook Twitter Whatsapp
Πέτυχε το πρώτο τεστ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επαναλειτουργία τραπεζών και ΣΠΕ από τις 15 Μαρτίου, έχοντας ως δίχτυ ασφαλείας περιορισμούς στις συναλλαγές. 
Πέτυχε το πρώτο τεστ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επαναλειτουργία τραπεζών και ΣΠΕ από τις 15 Μαρτίου, έχοντας ως δίχτυ ασφαλείας περιορισμούς στις συναλλαγές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η απόσυρση χρημάτων από τους πελάτες των τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής, Ελληνικής, Συνεργατικών και Alpha, ήταν στα 380 εκατ. ευρώ και ο μεγαλύτερος όγκος αφορά ανεκτέλεστες πράξεις από τις 15 Μαρτίου, λόγω προσωρινής διακοπής των τραπεζικών εργασιών. 

Ένα μέρος περίπου 10 εκατ. ευρώ αφορούσε κάλυψη των πιστωτικών ιδρυμάτων για ειλημμένες υποχρεώσεις τους ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι η ζήτηση ρευστού με βάση τους περιορισμούς που υπάρχουν δεν πρέπει να ξεφύγει από τα όρια των 20 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες μέρες αποτελούν το στοίχημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ειδικά μετά την παύση των περιορισμών στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευθύνσεις των τραπεζών δεν έγιναν αποδέκτες έντονων πιέσεων από τους ξένους πελάτες τους και παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η επαναλειτουργία των τραπεζών σηματοδοτεί τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.

Το βάρος μετατοπίζεται στο λειτουργικό και εποπτικό κομμάτι απορρόφησης της καλής Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου. 

Είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να κλείσει την επόμενη εβδομάδα και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν για να επέλθουν σταδιακά οι αλλαγές.

Ένα από τα σενάρια είναι όλα τα δάνεια της Λαϊκής να μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου και στην «κακή» τράπεζα να παραμείνουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις και στοιχεία ενεργητικού των θυγατρικών τραπεζών στη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία. 

Για την επιλογή αυτή εξετάζονται τα συν και τα πλην ώστε να γίνει η σωστή διαχείριση δανείων και να έχει όφελος η Τράπεζα Κύπρου.

Η φόρμουλα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, με μια μεγάλη έκπτωση του συνολικού δανείου. 

Η έκπτωση αυτή θα υπολογίζεται με βάση το πότε λήγει το δάνειο, την αξία της υποθήκης και το επιτόκιο του δανείου. 

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της κακής Λαϊκής θα αποπληρωθούν από το αντίτιμο που θα πληρώσει για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων η Τράπεζα Κύπρου.