ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο: «Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες»

Δημοσίευση 3 Απριλίου 2013, 18:20 / Ανανεώθηκε 3 Απριλίου 2013, 19:33
 Συνέδριο: «Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες»
Facebook Twitter Whatsapp

"Εάν δεν γίνονταν οι περικοπές της τάξεως του 57% σε σχέση με το 2009 στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (το 2009 ήταν 6,5 δισ. ευρώ και το 2013 έπεσε στα 3,2 δισ. ευρώ) η χώρα θα είχε μαθηματικά χρεοκοπήσει, ανέφερε και επανέλαβε ότι μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης –σύμφωνα με τον ίδιο στα τέλη του 2013 αρχές 2014- η Πολιτεία θα αποδώσει τα οφειλόμενα στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα "Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες" (Building Strategic Alliances), πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το συνέδριο διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του γνωστοποίησε ότι επίκειται η ανανέωση της υπογραφής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου.

Με αφορμή τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της προσοχής μας στα θέματα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας, ανασχεδιασμού των προτεραιοτήτων, αλλαγής των δομών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η οικονομική και κοινωνική κρίση μάς υποχρεώνει να εξασφαλίσουμε τα αγαθά της εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας, ανέφερε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Εάν δεν γίνονταν οι περικοπές της τάξεως του 57% σε σχέση με το 2009 στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (το 2009 ήταν 6,5 δισ. ευρώ και το 2013 έπεσε στα 3,2 δισ. ευρώ) η χώρα θα είχε μαθηματικά χρεοκοπήσει, ανέφερε και επανέλαβε ότι μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης –σύμφωνα με τον ίδιο στα τέλη του 2013 αρχές 2014- η Πολιτεία θα αποδώσει τα οφειλόμενα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην πρόσφατη περιπέτεια της Κύπρου είπε πως αυτή απέδειξε ότι οι δύσκολες στιγμές που ζούμε δεν είναι για εύκολα “όχι” ούτε για συναισθηματικές εκρήξεις και κραυγές. Απαιτούν ρεαλισμό, λογική, σοβαρότητα, σωφροσύνη, ορθολογισμό και συνθέσεις κοινωνικές και πολιτικές, ώστε οι θυσίες του λαού να μην πάνε χαμένες, σημείωσε και προσέθεσε ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο εάν συνεχίσουμε αυτήν τη δύσκολη ανηφορική πορεία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιφερειακό σκηνικό, σχολιάζοντας ότι πλέουμε σε ύδατα μη χαρτογραφημένα. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί για το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και σημείο αναφοράς για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή. Πρέπει να λειτουργήσουμε ως πολιτική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της περιοχής είπε. Για τη συνεργασία με το Ισραήλ είπε ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και δεν θέτει σε κίνδυνο τις παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε στις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο με χώρες του αραβικού κόσμου όπως το Κατάρ, τα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αλγερία.

Τέλος αναφερόμενος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία -δημόσια και ιδιωτική- επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσει την εξωστρέφεια που της πρέπει, ο τομέας να ομονοήσει και ο χώρος να αποενοχοποιηθεί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα κρατήσουμε την εθνική και κοινωνική συνοχή και θα βγούμε γρήγορα στο ξέφωτο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή για την ομαλή μετάβαση των αραβικών χωρών στη δημοκρατία.

Για την ανάγκη ριζικής ανατροπής των πολιτικών εντός της ΕΕ, μίλησε το μέλος της συντονιστικής γραμματείας και υπεύθυνος εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος. Επίσης τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ