ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας για τα ανοικτά μέτωπα

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2013, 15:03 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2013, 15:03
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας για τα ανοικτά μέτωπα
Facebook Twitter Whatsapp

Με ανοικτά σχεδόν όλα τα «μέτωπα» συσκέπτονται αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Με ανοικτά σχεδόν όλα τα «μέτωπα» συσκέπτονται αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Yπάρχουν ακόμα πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε έως την Παρασκευή» έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στο Μαξίμου επιδιώκουν να κλειδώσει η βασική διαπραγμάτευση μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να μπορέσουν να προβάλουν τα όποια θετικά άφησε αυτή, ειδικά στον τομέα της «ανακούφισης» των πολιτών. Ωστόσο, αυτο το σενάριο δεν φαίνεται να ευδοκιμεί.

Έτσι, απομακρύνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις έως τώρα ενδείξεις, η πιθανότητα να μετάσχει η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup (την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο) με μια «κλεισμένη» συμφωνία, όπως επιθυμούσε κατά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Μπορεί μεν το συγκεκριμένο Eurogroup να μην έχει, καθότι άτυπο, το «δικαίωμα» να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, όμως, το «ελληνικό θέμα» αναμένεται να συζητηθεί και μια προϋπάρχουσα συμφωνία με την τρόικα θα δημιουργούσε θετικό κλίμα για τη χώρα.

Μετά την αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πρώτο τη τάξει ζήτημα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, καθώς παραμένει αγκάθι το Δημόσιο, για αυτό και συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και αποχωρήσεις επιπλέον 5.500 υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ενώ, ακόμη 12.500 αποχωρήσεις να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2014. 

'Αλλο ανοικτό ζήτημα είναι η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει έως 48 δόσεις για την αποπληρωμή, με δύο, όμως, σημαντικούς «αστερίσκους», που περιορίζουν το τελικό όφελος.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να έχει η «ύστατη ευκαιρία» αναδρομική ισχύ από την 1/1/2013, αλλά ο αριθμός των δόσεων να μειώνεται ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να αφορά η νέα ρύθμιση μόνον τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/12. Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, οι υπόχρεοι θα υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση», στην οποία θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 12 δόσεις.

Για τον «νέο φόρο», που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), η τρόικα ζητεί να υπάρξουν «πειστικά ισοδύναμα μέτρα» για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από την οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10%- 15%.