ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Ζητά σύστημα φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2013, 17:42 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2013, 17:42
ΡΑΕ: Ζητά σύστημα φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει τρόπους για να συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανία

Σύστημα φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις κατά το ιταλικό πρότυπο ζητά η ΡΑΕ και υπογραμμίζει ότι πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες υποστήριξης της συνέχισης της λειτουργίας τωνν βιομηχανιών στη χώρα μας προς όφελος της οικονονομίας. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΡΑΕ η Ιταλική κυβέρνηση θέσπισε με κοινή υπουργική απόφαση, πέραν των μέτρων που ήδη ισχύουν για τη στήριξη της βιομηχανίας (π.χ. συμβάσεις διακοψιμότητας) ένα νέο σύστημα φοροαπαλλαγών για εταιρείες με σημαντικό ενεργειακό κόστος. Με το σύστημα αυτό άλλαξε η βάση υπολογισμού/χρέωσης/φορολόγησης, ανάλογα με τη συμμετοχή του ενεργειακού κόστους της επιχείρησης στο συνολικό κύκλο εργασιών της. 

Ειδικότερα, η απόφαση καθορίζει ότι οι εταιρείες των οποίων οι δαπάνες για ενέργεια αντιστοιχούν σε περισσότερο από 3% του κύκλου εργασιών τους, δικαιούνται φορολογικές ελαφρύνσεις στους φόρους των ενεργειακών προϊόντων, ενώ οι εταιρείες των οποίων οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχούν σε περισσότερο από 2% του κύκλου εργασιών τους δικαιούνται εκπτώσεις στις (ρυθμιζόμενες) χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με πολιτικές προώθησης/ενίσχυσης των ΑΠΕ (π.χ. Ειδικό Τέλος), ή με άλλες συναφείς πολιτικές (π.χ. χρεώσεις ΥΚΩ). Οι εκπτώσεις αυξάνονται ανάλογα με το ποσοστό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας επί του κύκλου εργασιών. Η απόφαση καθορίζει, ως κατώτατο όριο ενεργειακής κατανάλωσης τις 2,4 GWh/έτος, ώστε να δικαιούται μια επιχείρησης φοροελαφρύνσεις και εκπτώσεις.

Αντιστάθμιση

Για το θέμα των ρύπων, η ΡΑΕ επαναφέρει την εισήγηση που είχε παρουσιάσει στην κυβέρνηση το Φεβρουάριο βάσει της οποίας προτείνεται συγκεκριμένο μοντέλο αντιστάθμισης του επιπλέον κόστους. Τα μέτρα αντιστάθμισης που προτείνει η ΡΑΕ συνίστανται σε παροχή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων σε ποσοστό 85% επί των συνολικών ρύπων που εκπέμπει κάθε βιομηχανία μέσω της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015 και σε ποσοστό 80% για τα έτη 2016 έως και 2018, και τέλος σε 75% για το 2019 και το 2020.