ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις οι νέοι 18 ετών

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2013, 12:16 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2013, 12:16
Δεν θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις οι νέοι 18 ετών
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν θα υποβάλλουν τελικά φορολογική δήλωση οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.  

Δεν θα υποβάλλουν τελικά φορολογική δήλωση οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.  


Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Πέμπτη στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη στην οποία θα προβλέπεται πως οι νέοι ηλικίας 18 ετών που δεν διαθέτουν εισοδήματα από εργασία, δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση αλλά θα έχουν την υποχρέωση να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικό Μητρώου (ΑΦΜ). 

Κατόπιν οι γονείς τους θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση τον αριθμό φορολογικής ενημερότητας των τέκνων τους εφόσον πρόκειται για προστατευόμενα μέλη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο λόγος που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πήρε πίσω την αρχική ρύθμιση είναι η πρόσθετη γραφειοκρατία που θα προκαλούσε η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους 18χρονους. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας διάταξης, φέτος όλοι οι άνω των 18 ετών θα έπρεπε να υποβάλλουν τον Ιούνιο φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως εάν πηγαίνουν ακόμη σχολείο ή σπουδάζουν ή οι ανδρες είναι φαντάροι και ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι. 

Αυτό θα είχε ως συνέπεια τον υπολογισμό ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 3.000, την «ακύρωση» του ανώτατου ορίου του ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ για τα προστατευόμενα μέλη, και κατ' επέκταση τη μη αναγνώριση του παιδιού ως προστατευόμενου μέλους. Αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί αν έχει συγκυριότητα σε αυτοκίνητο και αν είναι συνδικαιούχος σε καταθετικό λογαριασμό.

Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείυο Οικονομικών, τα άνω των 18 ετών προστατευόμενα τέκνα δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, ακόμη και στην περίπτωση όπου έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, καθώς θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.