ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στο ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών αγορών

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2013, 10:26 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2013, 10:26
«Φρένο» στο ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών αγορών
Facebook Twitter Whatsapp

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους μετά το σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων.

Οι προσδοκίες για δραστικά μέτρα χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, και συγκεκριμένα για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έδωσαν μεγάλη ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες εάν κλεισουν σε θετικό έδαφος σήμερα, θα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Όπως σχολιάζει στο Reuters ο Ίαν Ουίλιαμς από την Peel Hunt, οι επενδυτές επενδύουν ολοένα περισσότερο στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα δρομολογήσει περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. 

«Υπάρχουν περιθώρια απογοήτευσης σε αυτό το επίπεδο, καθώς στους τίτλους υψηλού κινδύνου έχει ήδη προεξοφληθεί μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον».

Στις 10.19 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης EURO υποχωρούσε κατά 0,63% στις 2,687.42 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE  σημείωνε πτώση 0,32% στις 6,421.96 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατέγραφε απώλειες 0,73% στις 3,812.37 μονάδες και ο DAX 0,30% στη Φρανκφούρτη διαμορφωνόταν στις 7,806.97 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,32%.

Το επενδυτικό κλίμα βαραίνουν και τα αρνητικά αποτελέσματα κάποιων σημαντικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γαλλικός όμιλος μόδας και πολυτελών προϊόντων PPR, ο οποίος την ίδια ώρα κατέγραφε βουτιά 5,63% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο.