ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για bail-in καταθέσεων άνω των 100.000

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2013, 14:28 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2013, 14:28
Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για bail-in καταθέσεων άνω των 100.000
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με την πρόταση για το σχέδιο νόμου σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει ζημίες σε καταθέσεις υψηλότερες από 100.000 ευρώ εάν έχει εξαντλήσει τις άλλες οδούς, όπως τους μετόχους της και όσους διακρατούν αξιόγραφά της, ωστόσο οι αποταμιεύσεις που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένες. Το νομοθέτημα αυτό,  θα δώσει στις ρυθμιστικές αρχές το δικαίωμα να επιβάλουν ζημίες στους πιστωτές, να καθαιρούν διοικητικά στελέχη τραπεζών και να τα αντικαθιστούν καθώς και να προχωρούν σε άλλα βήματα όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Την εξασφάλιση των μικροκαταθετών σε δυνητικές μελλοντικές διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών προβλέπει το σχέδιο νόμου, το οποίο ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ομως, οι πελάτες τους που έχουν αποταμιεύσεις ή άλλες τοποθετήσεις μεγαλύτερες από 100.000 ευρώ ενδέχεται να υποστούν ζημία.

 Σύμφωνα με την πρόταση για το σχέδιο νόμου σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει ζημίες σε καταθέσεις υψηλότερες από 100.000 ευρώ εάν έχει εξαντλήσει τις άλλες οδούς, όπως τους μετόχους της και όσους διακρατούν αξιόγραφά της, ωστόσο οι αποταμιεύσεις που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένες.

«Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες ώστε οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα και εντέλει οι αποταμιευτές να επωμίζονται το βάρος» της εύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων είτε για την ανακεφαλαιοποίηση, ή για την εκκαθάριση μιας τράπεζας.

Ορισμένες χώρες είχαν επίσης εξετάσει την ιδέα να χρησιμοποιούνται τα ταμεία ασφάλισης καταθέσεων των τραπεζών για τέτοιες διαδικασίες, αλλά η Επιτροπή Οικονομικών απέρριψε την πρόταση, διότι θα έπληττε τους δικαιούχους μικρότερων αποταμιεύσεων.

Το νομοθέτημα αυτό,  θα δώσει στις ρυθμιστικές αρχές το δικαίωμα να επιβάλουν ζημίες στους πιστωτές, να καθαιρούν διοικητικά στελέχη τραπεζών και να τα αντικαθιστούν καθώς και να προχωρούν σε άλλα βήματα όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.