ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η σταθερότητα δε σημαίνει στασιμότητα

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2013, 22:06 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2013, 22:06
Στουρνάρας: Η σταθερότητα δε σημαίνει στασιμότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Την βελτίωση του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και το μήνυμα ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 

Την βελτίωση του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και το μήνυμα ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 

Η χώρα παρά τις πληγές της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο αξιόπιστη από ό,τι ήταν πριν ακριβώς ένα χρόνο και έχει διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα βασικά σημεία που πάνω στα οποία δουλεύει η κυβέρνηση για επιστροφή στην ανάπτυξης, είναι η ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και η ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση εξετάζει «το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις» υπό τις οποίες θα ήταν δυνατή η μείωση του ΦΠΑ «σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων». 

Στόχος των σεναρίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, να υπάρξει συμβολή «στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία».

Αναφερόμενος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως θα επιταχύνει ραγδαία την πλήρη αποκατάσταση, της ήδη διαρκώς βελτιούμενης εμπιστοσύνης, στον τραπεζικό κλάδο.

«Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013» τόνισε ο υπουργός, «επέστρεψαν 22 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, παρά τις εξελίξεις της Κύπρου. 

Η κυβέρνηση, τονισε, «δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αλλά θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υποστήριξε ότι αναμένεται να έχει τεράστια συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας αντιμετώπιζε όχι μόνο με καχυποψία, αλλά πολλές φορές με εχθρότητα την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. «Πληρώσαμε, όμως, πολύ ακριβά αυτές τις αντιλήψεις και πολιτικές επιλογές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι έστω και σταδιακά θα πάψει να «διαφεντεύει» και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού μηχανισμού και στην εγκατάσταση του νέου TAXIS, που θα απαλλάξει, όπως είπε, μακροπρόθεσμα και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Περιφέρειας από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων που εδρεύει στην Αθήνα.

Για την κυβέρνηση συνεργασίας, επεσήμανε ότι η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα, εξηγώντας πως «οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε».