ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2013, 12:06 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2013, 12:06
Λαγκάρντ: Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

«Φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- αίτημα που θα υποβληθεί και στο κλιμάκιο της τρόικας, βάζει με συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- αίτημα που θα υποβληθεί και στο κλιμάκιο της τρόικας, βάζει με συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημειώνει η κυρία Λαγκάρντ «βασική προτεραιότητα όπου πρέπει να αφιερωθεί όσο περισσότερη ενέργεια και πόροι είναι δυνατό, είναι η εφαρμογή του προγράμματος» και προσθέτει πως «οι συζητήσεις για μειώσεις στον ΦΠΑ, στην πραγματικότητα δεν είναι ασήμαντο θέμα, αλλά είναι ένα θέμα, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει τη συνολική είσπραξη φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, διότι τώρα, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό». 

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η ίδια σημείωσε: «Παρατηρώ, ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις με το πρόγραμμα που προς το παρόν, βρίσκεται λίγο πολύ, σε σωστή πορεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τεράστια και χωρίς προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είναι δύσκολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, που έχει φέρει ευελιξία και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας«.

Και συνεχίζει: «Περιλαμβάνει επίσης ενίσχυση των χρηματοοικονομικών θεσμών, που είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική για την ρευστότητα  στην οικονομία. Οπότε υπάρχουν μερικές πολύ θετικές εξελίξεις, αλλά προφανώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στην είσπραξη των φόρων, στην ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, στην μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει περισσότερος χώρος και περισσότερη ευελιξία στους τομείς που θέλουν να επενδύσουν οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των άμεσων ξένων επενδύσεων».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Νομίζω, ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να έχουμε κατά νου τους στόχους και οι στόχοι είναι: το 2020 χρέος 124% σε ποσοστό του ΑΕΠ και το 2022 χρέος κάτω από 110% σε όρους ΑΕΠ. Αυτό που έχουν πει και οι Ευρωπαίοι εταίροι, είναι ότι στο βαθμό που η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα,  το οποίο συμβαίνει τώρα, και μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που δεν θα εμποδίσει την εξυπηρέτηση του χρέους, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να βοηθούν και να κάνουν ό,τι απαιτείται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή θα λάβουν, αλλά πολύ ευρείες και ισχυρές σε θέματα αρχών.

«Είναι θέμα των Ευρωπαίων να αποφασίσουν τι μορφή θα πάρει. Εμείς στο ΔΝΤ, εξετάζουμε ποιο είναι το γενικό πλαίσιο, πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.