ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tι αλλάζει στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2013, 19:54 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2013, 21:55
Tι αλλάζει στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με τον νόμο - ο οποίος τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 8 Ιουλίου- τίθεται νέο πλαίσιο για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Ο Κώδικας, που αποτελείται από 55 άρθρα, περιλαμβάνει γενικές διατάξεις για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίες αποσκοπούν να αποτελέσουν ένα μόνιμο οδικό χάρτη για τους φορολογούμενους, ώστε να μην προκύπτουν θέματα ερμηνειών που θα πρέπει να αποσαφηνίζονται από τις φορολογικές αρχές.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, αλλάζει από τις αρχές του 2014 η κλίμακα παρακράτησης, προβλέπεται πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 σε τέσσερις δόσεις, αντί πέντε που ισχύουν σήμερα, ενώ δημιουργούνται ηλεκτρονικοί ατομικοί φάκελοι για κάθε φορολογούμενο.

Το όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι το οποίο παραμένει εξαρτώμενο μέλος οικογένειας νέος άνω των 18 ετών καθορίζεται πάνω από τις 3.000 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του τεκμηρίου διαβίωσης του άγαμου.

Επίσης, στο νέο κώδικα προβλέπεται ότι κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα. 

Από 1.1.2014 το ύψος της παρακράτησης ή προκαταβολής φόρου για του μισθοσυντήρητους θα επαφίεται στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών καθώς καταργείται η έκπτωση 1,5% που υπολογιζόταν στη διενέργεια της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς. 

Η τύχη της, αν δηλαδή θα διατηρηθεί έκπτωση 1,5%, θα την αποφασίζει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών κατά το δοκούν. 

Επιπλέον ο υπουργός θα αποφασίζει και για το πώς θα υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε μισθωτού, βάσει του μηνιαίου μισθού του.

Με το νομοσχέδιο  αλλάζει και η φορολόγηση των αποζημιώσεων που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με το δικαιούχο της αποζημίωσης.

Αφορολόγητο είναι το ποσό έως 60.000. Από 60.001 έως 100.000 ευρώ ορίζεται φορολόγηση 10%, από 100.001 - 150.000 ορίζεται σε 25% και από 150.001 και πάνω ορίζεται σε 30%.

Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται ως εξής:

Έως 50.000 ευρώ συντελεστή 26%, ενώ για ποσό πάνω από 50.000 ευρώ με 33%.

Όπως τονίζεται στον Κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται  με συντελεστή 13%.

Παράλληλα, μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα.

Εξάλλου, αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.

«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.

Διαβάστε ΕΔΩ το νομοσχέδιο.