ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, «μαύρη» τρύπα στα έσοδα 1,6 δισ.

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2013, 18:15 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2013, 18:38
Έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, «μαύρη» τρύπα στα έσοδα 1,6 δισ.
Facebook Twitter Whatsapp

Στο 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογεννές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, τη στιγμή που η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα  διευρύνθηκε και έφτασε τα 1,617 δισ. ευρώ. 

Στο 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογεννές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, τη στιγμή που η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα  διευρύνθηκε και έφτασε τα 1,617 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι του στόχου των 3,8 δισεκατομμυρίων, ως αποτέλεσμα του σημαντικού περιορισμού των δαπανών, οι οποίες κατέγραψαν μείωση άνω των 3 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα προ επιστροφών φορών έφθασαν τα 21,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για έσοδα της τάξης των 23 δισ. ευρώ, ήτοι 1,617 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής απόκλισης έναντι των στόχων, καταγράφηκε τον Ιούνιο στις ακόλουθες κατηγορίες:

-Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 178 εκατ. ευρώ ή 34%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών  δηλώσεων,

-Στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 109 εκατ. ευρώ ή 52,1%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011),

-Στο Φ.Π.Α όλων των κατηγοριών κατά 114 εκατ. ευρώ ή 11,7%,

-Στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9%.

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη πως μέρος της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, ύψους  200 εκατ. ευρώ περίπου οφείλεται στην απεργία των εφοριακών υπαλλήλων τις δύο τελευταίες εργάσιμες μέρες του Ιουνίου (27 & 28/6) που είχε ως αποτέλεσμα την είσπραξη του ποσού αυτού τις 2 πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2013.

-Στα μη-τακτικά έσοδα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 65,1% που οφείλεται κυρίως:

1.  Στην καθυστέρηση είσπραξης από τα πιστωτικά ιδρύματα της απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου από το Ε.Δ. στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, και

2.  Στη μετάθεση είσπραξης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος  (ANFAs). Η υστέρηση αυτή δεν επηρεάζει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση.

Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ

Αντίθετα, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως συνεχίστηκε και το μήνα Ιούνιο η καλύτερη από τους στόχους πορεία είσπραξης των εσόδων από:

-Τους φόρους περιουσίας κατά 34 εκατ. ευρώ ή 15,6%,

-Τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 42 εκατ. ευρώ ή 168,5% και τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατά 67 εκατ. ευρώ ή 266,1%. Σημειώνουμε ότι στα οριστικά στοιχεία του Ιουνίου ενδέχεται να υπάρχουν ανακαταλογισμοί μεταξύ αυτών των κατηγοριών και των έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Τονίζει ακόμη ότι η συνολική απόκλιση εσόδων του εξαμήνου, που, όπως λέει, οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες (π.χ. παρατάσεις, απεργία), θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 27.564 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.053 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.617 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τη συμπλήρωση του πρώτου εξάμηνου γίνεται όλο και πιο εφικτή η επίτευξη του εθνικού στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή πλεονάσματος πριν την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, αποτελεί προϋπόθεση για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους από την Ευρώπη το 2014.