ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2013, 19:46 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2013, 19:46
New York Times: Δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

«Εδώ και καιρό είναι εμφανές εδώ σε αρκετούς αναλυτές ότι πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν λειτουργεί» αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

«Εδώ και καιρό είναι εμφανές εδώ σε αρκετούς αναλυτές ότι πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν λειτουργεί» αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η παρέμβαση του βραζιλιάνου αντιπροσώπου στο ΔΝΤ Πάουλο Μπατίστα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που απείχε από τη ψηφοφορία για τη δόση του 1,72 δισ. ευρώ ουσιαστικά ανοίγει μία συζήτηση με την οποία ίσως ενθαρρύνει την Κομισιόν, την ΕΚΤ, καθώς και άλλα στελέχη του ΔΝΤ να επανεξετάσουν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι περισσότερο ειλικρινείς για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους.

Ο κ. Μπατίστα είπε χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν τους χειρότερούς μας φόβους» ενώ χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς» την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι «οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του, σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.

Οι NY Times σημειώνουν ότι μπορεί να μην είναι σπάνιο το γεγονός τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ να διαφωνούν μεταξύ τους, ωστόσο η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτές οι διαφωνίες πολύ σπάνια γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό.

«Αυτό το γεγονός καθιστά πολύ σημαντική τη δήλωση του κ. Μπατίστα» επισημαίνεται.