ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

OPEC: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, η παραγωγή πετρελαίου

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2013, 18:26
OPEC: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, η παραγωγή πετρελαίου
Facebook Twitter Whatsapp

Η παραγωγή πετρελαίου από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, καθώς οι διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη και το Ιράκ έπληξαν την παραγωγή του OPEC, όπως ανέφερε ο Οργανισμός, προειδοποιώντας για κινδύνους επιπλέον διακοπών εφοδιασμού.

Η παραγωγή πετρελαίου από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, καθώς οι διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη και το Ιράκ έπληξαν την παραγωγή του OPEC, όπως ανέφερε ο Οργανισμός, προειδοποιώντας για κινδύνους επιπλέον διακοπών εφοδιασμού.

Σύμφωνα με δευτερεύουσες πηγές που επικαλείται ο OPEC στην μηνιαία του έκθεση, η παραγωγή μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο στα 30,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Οι σημαντικές μειώσεις στη Λιβύη και το Ιράκ αντιστάθμισαν την αύξηση στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.

Η μείωση της παραγωγής σε μια περίοδο αύξησης της ζήτησης για πολλά μέλη του OPEC υπογραμμίζει την επίδραση των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην αγορά πετρελαίου. Η τιμή του συμβολαίου του αργού Brent ενισχύθηκε κατά 5% τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον OPEC, οι αναταραχές στη Λιβύη οι οποίες παρεμπόδισαν το σύνολο των εξαγωγών της χώρας μείωσαν κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια τον ημερήσιο εφοδιασμό από την αγορά της Μεσογείου. Παράλληλα, οι διακοπές σε έναν σημαντικό αγωγό του Ιράκ επηρέασαν την παραγωγή τον περασμένο μήνα.

«Οι απώλειες φτάνουν ακόμα και τα 700.000 βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με πηγές του κλάδου ενώ μπορούν να φτάσουν και το 1 εκατ. βαρέλια ήτοι το 1,1% της παγκόσμιας παραγωγής, αν το νότιο Σουδάν προχωρήσει στην απειλή διακοπής της παραγωγής», σημειώνεται στη μηνιαία έκθεση του OPEC.