ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώστε άμεσα ή... ρυθμίστε

Δημοσίευση 1 Σεπτεμβρίου 2013, 15:15 / Ανανεώθηκε 1 Σεπτεμβρίου 2013, 15:15
Πληρώστε άμεσα ή... ρυθμίστε
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρώτη δόση για έναν.. έως πέντε φόρους πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου μετά την παράταση που δόθηκε χθες την ημέρα λήξης της προθεσμίας.

Γράφει η Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Την πρώτη δόση για έναν.. έως πέντε φόρους πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου μετά την παράταση που δόθηκε χθες την ημέρα λήξης της προθεσμίας.

Η προθεσμία έληγε στις 30 Αυγούστου, αλλά δόθηκε την τελευταία στιγμή παράταση μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι πρέπει να κάνουν την καταβολή των ποσών στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με την προσκόμιση των κωδικών «Ταυτότητας Οφειλής», που έχουν ήδη αναρτηθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet.

Φόρος και εισφορά αλληλεγγύης

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, ενώ, εάν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του οικονομικού έτους 2013.

Τέλος επιτηδεύματος

Αφορά όσους φορολογούμενους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2012 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα οι οποίοι και πρέπει επιπλέον να πληρώσουν και την πρώτη δόση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο βεβαιώνεται μαζί με το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, στο ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012

Οσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η-1-2011 και την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, έχουν κληθεί να καταβάλουν ταυτόχρονα την πρώτη δόση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 και του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2012 μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Έγκαιρη καταβολή

Οι φορολογούμενοι που εξοφλούν το συνολικό ποσό του ΦΕΦΠ 13 μέχρι την επόμενη Παρασκευή δικαιούνται της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται.

Η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων και πως για όσους υπόχρεους έληγε ο πρώτη δόση σήμερα, ο ΦΕΦΠ πληρώνεται σε 3 δόσεις. Οι 3 δόσεις ισχύουν για τους φορολογούμενους που η δήλωσή τους ελέγχθηκε τον Ιούλιο, ενώ 2 δόσεις αυτοί των οποίων η δήλωση ελέγχθηκε τον Αύγουστο και εκείνοι που η δήλωσή τους εκκαθαρίζεται τώρα.

Αναζήτηση Εκκαθαριστικών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από όσους φορολογούμενους δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρώσουν την πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012:

α) να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) και συγκεκριμένα μέσα από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα αυτά έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων PDF.

β) με βάση τους κωδικούς «Ταυτότητας Οφειλής» που αναγράφουν τα ηλεκτρονικά αυτά εκκαθαριστικά να σπεύσουν στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. μέχρι σήμερα το μεσημέρι για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση των παραπάνω οφειλών!

Σημειώνεται ότι ο κ. Χ. Θεοχάρης Γ. Γραμματέας Εσόδων, ανέφερε σε δηλώσεις του, στο VimaFM ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες δόσεις για την πληρωμή των φόρων: «Το σκεφτόμαστε, αλλά εκεί όπου είναι δυσκολία, έχουμε δώσει δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο. Πρέπει να μείνουμε στο Φεβρουάριο ως τελευταία δόση. Θα δούμε τις καταστάσεις και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Ρυθμίσεις για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές

Όσοι δεν πληρώσουν έγκαιρα θα δουν την οφειλή να γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από τη στιγμή εκείνη μπορούν να τη ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης πάγιας ρύθμισης.
Στην περίπτωση αυτή, θα ρυθμιστεί όχι μόνο το ποσό της πρώτης δόσης που κατέστη ληξιπρόθεσμη, αλλά το σύνολο της οφειλής.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να κάνει μόνο μια πάγια ρύθμιση και αν μετά τη ρύθμιση παρουσιαστούν άλλες οφειλές δε θα μπορούν να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο, αφού η "πάγια ρύθμιση" χορηγείται άπαξ.