ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 44 μηνών έκλεισε ο δείκτης μεταποίησης

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2013, 12:02 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2013, 12:43
Σε υψηλό 44 μηνών έκλεισε ο δείκτης μεταποίησης
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 48,7 μονάδες έκλεισε, τον Αύγουστο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI) της Markit –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– σε τιμή υψηλότερη από τις 47 μονάδες του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών. 

Στις 48,7 μονάδες έκλεισε, τον Αύγουστο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI) της Markit –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– σε τιμή υψηλότερη από τις 47 μονάδες του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών. Το γεγονός αυτό υπέδειξε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των επιχειρησιακών συνθηκών.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009. Η βελτιωμένη τάση της εισροής νέων παραγγελιών, η οποία παρέμεινε στην κυριολεξία αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλε στα συνολικά επίπεδα της παραγωγής. Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος μιας περιόδου συνεχούς υποχώρησης των νέων εργασιών, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Παράλληλα, σημειώθηκε ελαφρά αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται μόνο για ελαφριά αύξηση, εντούτοις, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από τον σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν οριακά βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου. Ωστόσο, η τελευταία μείωση των επιπέδων στελέχωσης ήταν η λιγότερο σημαντική σε διάστημα 43 μηνών.

Τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών υποχώρησαν με βραδύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Μολονότι σημαντικός σε γενικές γραμμές, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η πρόσφατη εξέλιξη στην αγοραστική δραστηριότητα των κατασκευαστών αντικατόπτρισε την τάση που παρατηρήθηκε στην παραγωγή. Η αγορά προμηθειών υποχώρησε με μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα των τεσσάρων χρόνων συνεχούς μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας. Η έρευνα του Αυγούστου υπέδειξε βραδύτερη συρρίκνωση τόσο των αποθεμάτων προμηθειών όσο και των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν τον Αύγουστο, αποτέλεσμα της έλλειψης αποθεμάτων από μέρους των προμηθευτών. Ωστόσο, ο ρυθμός επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης ήταν ο ασθενέστερος από τον Οκτώβριο του 2012.

Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών τις οποίες αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές στην Ελλάδα, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μέσα στο 2013 μέχρι στιγμής. Από την άλλη πλευρά, οι χρεώσεις υποχώρησαν με σταθερό και επιταχυνόμενο ρυθμό, λόγω των προσπαθειών τόνωσης των πωλήσεων και ενθάρρυνσης μεγαλύτερων παραγγελιών, προσπάθειες οι οποίες οδήγησαν, με τη σειρά τους, σε περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.