ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε γερμανικό «τοίχο» πέφτει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2013, 08:57 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2013, 09:01
Σε γερμανικό «τοίχο» πέφτει η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp

Απροσπέλαστο εμπόδιο για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης παραμένει η αντίθεση του Βερολίνου, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ εντείνεται η αβεβαιότητα για αρκετά μέλη της νομισματικής ένωσης.

Απροσπέλαστο εμπόδιο για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης παραμένει η αντίθεση του Βερολίνου, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ εντείνεται η αβεβαιότητα για αρκετά μέλη της νομισματικής ένωσης.

Για την τραπεζική ένωση, που θεωρείται κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού η Γερμανία κατάφερε να «περάσει» τη βούλησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία κάνει λόγο για έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2014, έπειτα από ένα νέο γύρο ελέγχων αντοχής των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων (stress tests). Ωστόσο ο δεύτερος πυλώνας της, η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών, είναι αυτός που προκαλεί τις μεγαλύτερες εντάσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ προωθούν την δημιουργία του, που θεωρούν κλειδί ώστε να μην υπάρξουν άλλες «διασώσεις» τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων αλλά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, και ιδίως η Γερμανία, διαφωνούν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θεωρεί πως υφίσταται η νομική βάση για κάτι περισσότερο από την δημιουργία ενός δικτύου βασισμένου σε εθνικές εποπτικές αρχές και επανέλαβε αυτή τη θέση στο Βίλνιους. «Η εκκαθάριση γενικά πρέπει να γίνεται από τις εθνικές αρχές, όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επέμεινε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις πριν από το Eurogroup που δημοσίευσε η Börsen Zeitung. Στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο, «θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις μια κεντρική αρχή εκκαθάρισης ώστε να επιλύονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές αρχές», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της διαφωνεί, με το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, Γεργκ Άσμουσεν να δηλώνει ότι οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν μια «στέρεη και ισχυρή νομική βάση» για την δημιουργία ενός μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι ο Σόιμπλε και ο ίδιος συνεχίζουν να «μην έχουν ακριβώς την ίδια άποψη» όσον αφορά το θέμα αυτό. «Εμείς (σ.σ. η Γαλλία) θέλουμε μια φιλόδοξη σύλληψη της τραπεζικής ένωσης. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι επιδιώκει το Εurogroup να καταλήξει σε μια κοινή θέση στο ζήτημα αυτό πριν από το τέλος του έτους.

«Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος, ένας μακρύς δρόμος», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τραπεζική ένωση δεν θα περιοριστεί σε μια απλή επίβλεψη. Αυτό δεν θα ήταν παραγωγικό», επισήμανε.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό ευρύτερο άτυπο Εκοφίν, τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, αλλά χωρίς να αναμένεται καμιά ουσιαστική πρόοδος.

Οι αβεβαιότητες παραμένουν

Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα για το μέλλον των κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καλά κρατεί. «Φυσικά δεν είναι αυτή η στιγμή για να αρχίσουμε να διαλαλούμε πως η κρίση τέλειωσε. Αυτό θα ήταν σαφώς πρόωρο», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών της 17μελούς Ευρωομάδας στο Βίλνιους. «Πολύ απλά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρχίσουμε να δίνουμε συγχαρητήρια στους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Οι άτυπες συνομιλίες του Eurogroup έγιναν εν μέσω των νέων εικασιών πως η Σλοβενία ενδέχεται να γίνει η έκτη χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί διεθνή στήριξη. Ο σλοβένος υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσούφερ επέμεινε πάντως ότι η Λιουμπλιάνα βρίσκεται «σε πολύ καλή θέση» αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της χώρας, ενώ και άλλοι υπουργοί υποβάθμισαν τις πληροφορίες περί του ότι η χώρα θα χρειαστεί σύντομα δανεισμό από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Πάντως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι θα ήταν καλό «να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός, ώστε η Σλοβενία να φθάσει σε στέρεο έδαφος».

Αποφάσεις για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης —την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία— δεν ανακοινώθηκαν, αν και οι τρεις τελευταίες εκτιμάται από ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη με κάποιο τρόπο. Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για τους περισσότερους αναλυτές, που δεν περιμένουν να ληφθεί καμιά απόφαση πριν από την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία την 22α Σεπτεμβρίου.

Οι εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ιταλία επίσης προβληματίζουν τους υπουργούς, καθώς το Παρίσι ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ φέτος ενώ στη Ρώμη προβάλλει ξανά το φάσμα της πολιτικής αστάθειας λόγω των συνεχιζόμενων νομικών προβλημάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.