ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Οκτώβριο Κομισιόν και ΕΚΤ στη Σλοβενία

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2013, 12:39 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2013, 12:39
Τον Οκτώβριο Κομισιόν και ΕΚΤ στη Σλοβενία
Facebook Twitter Whatsapp

Τον Οκτώβριο αναμένεται η επίσκεψη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σλοβενία για να αξιολογήσει την υλοποίηση των συστάσεων που έγιναν στη Λιουμπλιάνα.

Τον Οκτώβριο αναμένεται η επίσκεψη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σλοβενία για να αξιολογήσει την υλοποίηση των συστάσεων που έγιναν στη Λιουμπλιάνα και να προετοιμάσει την τακτική έκθεση πρόβλεψης της πορείας της οικονομίας, επισημαίνει, σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων "STA".Προσθέτει δε, ότι στα μέσα του Οκτωβρίου, τη Σλοβενία θα επισκεφθεί αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοιεί στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ούρος Τσάφερ δήλωσε πως η μεταφορά των "τοξικών" τίτλων στην "κακή" τράπεζα που ιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναμένεται να γίνει σε μια δόση μέχρι το τέλος του 2013.

Η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών θα απορροφήσει "κακά" δάνεια, εκτιμώμενης αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τρεις μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες (NLB, NKBM και Abanka Vipa). Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τριών τραπεζών θα μειωθεί από 24,61% στο 8,87%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που δόθηκαν, προ διμήνου, στη δημοσιότητα.

Ο κ. Τσάφερ που διαβεβαίωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Σλοβενία δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, δεν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τη μεταφορά των "τοξικών" τίτλων.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Σλοβενία διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητας για το τρέχον έτος και την έναρξη του επόμενου.