ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία στιγμή συμφώνησαν στις ΗΠΑ για το χρέος

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2013, 18:07 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2013, 04:54
Τελευταία στιγμή συμφώνησαν στις ΗΠΑ για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Συμφωνία – κυριολεκτικά στο παρά πέντε- επήλθε την Τετάρτη στις ΗΠΑ μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, γεγονός που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων στη Γερουσία. Πέρασε από τη Γερουσία το σχέδιο, ανακούφιση στο Λευκό Οίκο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμφωνία – κυριολεκτικά στο παρά πέντε- επήλθε την Τετάρτη στις ΗΠΑ μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, γεγονός που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων στη Γερουσία. Πέρασε από τη Γερουσία το σχέδιο, ανακούφιση στο Λευκό Οίκο.

Αφού ευχαρίστησε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο Χάρι Ρέιντ - επικεφαλής των Δημοκρατικών- τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά η στιγμή για συμφιλίωση», τόνισε ο Ρέιντ, συμπληρώνοντας πως το Κογκρέσο τώρα πρέπει να επιστρέψει στο έργο του, ενισχύοντας τις αμερικανικές οικογένειες. «Θα φροντίσουμε να αλλάξει η ατμόσφαιρα στο Κογκρέσο», υποστήριξε ο Ρέιντ.

Αμέσως μετά την ομιλία του, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος δήλωσε ότι πέρασαν οι δραματικές στιγμές.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

H συμφωνία σύμφωνα με τo Associated Press θα επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ θα αυξάνει το όριο χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούν εκ νέου να προχωρούν σε εξωτερικό δανεισμό. 

Περιλαμβάνονται, επίσης, σχετικά μικρές αλλαγές σε ό,τι αφορά το νόμο Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στα νομοθετικά σώματα τώρα ο λόγος

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο νόμος - αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία αποσπώντας 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Η διαδικαστική ψηφοφορία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη Γερουσία να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική έγκριση και να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλυτές θεωρούν ότι η Βουλή θα καταφέρει να ψηφίσει το σχετικό σχέδιο, κυρίως με τις ψήφους της μειοψηφίας των Δημοκρατικών και την ανοχή των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Βουλή να υποστηρίξει ομόθυμα το συμβιβαστικό σχέδιο, δεδομένου ότι οι προσπάθειες της, με επικεφαλής τον ρεπουμπλικανό πρόεδρό της, Τζον Μπένερ, να επιβάλει στην κυβέρνηση Ομπάμα περικοπές δαπανών, ειδικά στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, δεν τελεσφόρησαν.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων πάντως επεσήμανε ότι το κόμμα του «έδωσε έναν καλό αγώνα, αλλά απλά δεν νίκησε», σχολιάζοντας τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα φέρει τη συμφωνία της Γερουσίας προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανοίξει την Πέμπτη τις υπηρεσίες που έκλεισαν λόγω του προηγούμενου αδιεξόδου στη χρηματοδότηση.

Ανακούφιση στο Λευκό Οίκο

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη συμφωνία – εμφανώς ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα- γιατί όπως σημείωσε τα δύο κόμματα έδρασαν άμεσα για να λήξει η κρίση, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τις ΗΠΑ. Κάλεσε, μάλιστα, το Κογκρέσο να επισπεύσει την ψηφοφορία.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στην αντίδραση του Ομπάμα στην διμερή συμφωνία Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε πως χάρις σε αυτή θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση και θα αποτραπεί η απειλή της χρεοκοπίας.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση», τόνισε ο Κάρνεϊ. «Ήδη έχουμε πληρώσει ένα τίμημα» για το ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην αθέτηση χρέους, πρόσθεσε.