ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παγίδες και οι αδικίες στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2013, 08:25 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2013, 08:15
Οι παγίδες και οι αδικίες στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
Facebook Twitter Whatsapp

Με ορίζοντα δεκαετίας όπως αναφέρεται και μέσα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών (αρθρ. 6 παρ. 3) και σίγουρα καταλύοντας κάθε έννοια του έκτακτου φόρου που είχε το λεγόμενο «χαράτσι» ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα αποτελεί το «τελειωτικό» χτύπημα για την ελληνική κοινωνία. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Με ορίζοντα δεκαετίας όπως αναφέρεται και μέσα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών (αρθρ. 6 παρ. 3) και σίγουρα καταλύοντας κάθε έννοια του έκτακτου φόρου που είχε το λεγόμενο «χαράτσι» ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα αποτελεί το «τελειωτικό» χτύπημα για την ελληνική κοινωνία. 

Ενδεικτικό της σφοδρότητας του είναι πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση ακινήτων το 2008 ήταν στα 500 εκ. ευρώ, το 2011 διπλασιάστηκαν στο 1,17 δις με το 2012 και 2013 να αγγίζουν τα 2,75 δις ενώ ο στόχος για τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο το 2014 φτάνουν στα 3,6 δις ευρώ. 

Η μεγαλύτερη ίσως «αδικία» που καταλογίζεται στον ενιαίο φόρο είναι ότι καταργεί την αρχή του αφορολόγητου, κάτι που δεν ίσχυε ούτε στο ΕΕΤΗΔΕ το οποίο υπενθυμίζεται πως ήταν έκτακτος φόρος. 

Η παράμετρος του αφορολόγητου και των εισοδηματικών κριτηρίων που έχει απαλειφθεί έρχεται και σε άμεση αντίθεση με το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 4 παρ. 5 όπου προβλέπεται πως «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». 

Με τη φράση «αναλόγως των δυνάμεών τους» ο νομοθέτης ορίζει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών καθιερώνει την προοδευτική φορολογία και όπως ερμηνεύεται από τους ειδικούς και με βάση την αρχή της ισότητας σημαίνει πως πολίτες με το ίδιο εισόδημα πληρώνουν τον ίδιο φόρο και πολίτες χωρίς εισόδημα δεν πληρώνουν φόρο. 

Ωστόσο με τον ενιαίο φόρο ακόμα και οι άνεργοι πολίτες με καθόλου εισόδημα θα κληθούν να τον πληρώσουν καθώς δεν προβλέπεται απαλλαγή από αυτόν παρά μόνο έκπτωση για αδύναμες οικονομικά ομάδες. 

Ως ενδεικτικό παράδειγμα μπορεί να αναφέρει κανείς οικογένεια με ένα παιδί, εισόδημα 9.500 ευρώ και ακίνητο 140 τ.μ στους Αμπελόκηπους η οποία θα κληθεί να πληρώσει τον ίδιο φόρο με αντίστοιχη οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ και ακίνητο επίσης 140 τ.μ στην ίδια περιοχή. 

Και μπορεί η απόκλιση του ενιαίου φόρου από το έκτακτο χαράτσι να είναι ελαφρώς προς τα κάτω για τα σπίτια ωστόσο η επιβάρυνση για την ελληνική οικογένεια θα είναι συνολικά μεγαλύτερη καθώς θα φορολογηθούν επιπλέον οι βοηθητικοί χώροι, οι θέσεις στάθμευσης, οι πιλοτές αλλά και τα οικόπεδα και τα χωράφια. 

Έτσι μια οικογένεια με ένα σπίτι και κάποια κτήματα κληρονομιά στο χωριό μέχρι και το 2013 φορολογούνταν μόνο για το σπίτι ενώ από το 2014 θα φορολογείται και για τα αγροτεμάχια. 

Την ώρα δε που η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ και πολλές οικοδομές έχουν μείνει ημιτελείς λόγω έλλειψης ρευστότητας των ιδιοκτητών το υπουργείο οικονομικών επιλέγει να φορολογήσει και αυτές. Έτσι ακόμα και τα γιαπιά θα φορολογούνται ενώ δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους. 

Επιπλέον ο ενιαίος φόρος υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης και τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν το 2007 δηλαδή προ κρίσης, την ώρα που η εμπορική αξία των ακινήτων σε πολλές περιοχές έχει κατρακυλήσει ακόμα και κατά 40% κάτω από τις αντικειμενικές.  

Ενδεικτικό της σκληρότητας του νέου φόρου είναι πως στην εφάπαξ καταβολή του η έκπτωση που προβλέπεται είναι 1,5%.

Δηλαδή για ένα ακίνητο με φόρο 500 ευρώ η έκπτωση θα είναι 7,5 ευρώ. 

Τέλος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απαλλαγή ή  μείωση φόρου σε ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία. 

Η μόνη έκπτωση (50%) που δίνεται είναι για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και αυτό με πολύ αυστηρά κριτήρια όπως είναι το να μην έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.