ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κροατία: Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα εφαρμοστούν

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2013, 11:24 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2013, 11:24
Κροατία: Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα εφαρμοστούν
Facebook Twitter Whatsapp

Την εκτίμηση ότι η υπαγωγή της Κροατίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure - EDP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, πέρα από την ήδη αναγγελθείσα αύξηση του ενδιάμεσου κλιμακίου ΦΠΑ, διατύπωσε ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών.

Την εκτίμηση ότι η υπαγωγή της Κροατίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure - EDP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, πέρα από την ήδη αναγγελθείσα αύξηση του ενδιάμεσου κλιμακίου ΦΠΑ, διατύπωσε ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, απευθυνόμενος σε εξαγωγείς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συνέδριο, με θέμα: "Η οικονομική πολιτική στην Κροατία και οι προοπτικές για το 2014".

Ο κ. Λίνιτς υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό EDP (καθορίζει τα μέτρα που οι χώρες-μέλη της ΕΕ, των οποίων τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσιάζουν επιδείνωση, πρέπει να υιοθετήσουν, προκειμένου να ισοσκελίσουν τα δημόσια οικονομικά τους), εξηγώντας ότι, καθώς η λύση στην κρίση απαντάται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, προτιμήθηκε ένα μεγαλύτερο έλλειμμα, από το να εγκαταλειφθούν τα αναπτυξιακά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το 2014 δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, ανεξαρτήτως του κόστους τους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα, όπως η μείωση των εισφορών στον κλάδο της υγείας και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για κέρδη τα οποία επανεπενδύονται.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό έλλειμμα, όμως δεν θα ήθελα η κυβέρνηση να υποχωρήσει από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Παρά την κριτική, είναι ευνοϊκά για τους εξαγωγείς. Αν εγκαταλείπαμε όλα αυτά τα μέτρα, θα είχαμε ένα βραχυπρόθεσμο όφελος, αλλά αυτό δεν θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη" ανέφερε ο υπουργός, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), και τα οποία ανακοινώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι επαρκή για την επίτευξη του στόχου σε έναν χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat και της κροατικής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Κροατίας το 2012 διαμορφώθηκε στο 5% ΑΕΠ, δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα της τιμής αναφοράς 3%, την οποία ορίζει το σχετικό άρθρο της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Λίνιτς σημείωσε, εξάλλου, ότι σημαντικές επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή σχεδιάζονται στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και του τουρισμού, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις επενδύσεις σε ενεργειακά έργα.

"Μόνο οι εξαγωγές μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση" τόνισε ο πρόεδρος των Κροατών Εξαγωγέων Νταρίνκο Μπάγκο, παρουσιάζοντας στον υπουργό μία σειρά αιτημάτων του κλάδου, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες με εξαγωγική δραστηριότητα.