ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρώνει» για τα νέα μέτρα στο υπουργείο Οικονομικών - Τι ζητούν οι δανειστές

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2013, 15:07 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2013, 23:54
«Κληρώνει» για τα νέα μέτρα στο υπουργείο Οικονομικών - Τι ζητούν οι δανειστές
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει αύριο το πρωί ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών. 

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει αύριο το πρωί ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή ωστόσο οι δανειστές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το υπουργείο Εργασίας και μετατέθηκε για την Κυριακή προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να τα επεξεργαστούν.

Όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην αυριανή συνάντηση θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ύψος των νέων μέτρων που ζητήσουν για το 2014, αλλά και για τους τομείς που αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 θα ανέλθει στα 500 - 700 εκατ. ευρώ ενώ οι τροϊκανοί έχουν ανεβάσει την εκτίμησή τους στα 2,9 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που αρχικά έλεγαν. Την Κυριακή οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να βρουν την χρυσή τομή στο ύψος του δημοσιονομικού κενού προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο, για το ποια μέτρα θα ληφθούν και από ποιους τομείς.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην τρόικα πως δεν πρόκειται να λάβει νέα οριζόντια μέτρα παρά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ωστόσο οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι αυτά δεν είναι αρκετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροϊκανοί εξετάζοντας τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εκτίμησαν ότι αυτά δεν θα αποδώσουν το αναμενόμενο ποσό στα ελληνικά ταμεία.

Οι ίδιοι έχουν ζητήσει από τον Γιάννη Βρούτση την κατάργηση των 199 φόρων υπέρ τρίτων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και στο μνημόνιο, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% η οποία επίσης σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να προχωρήσει έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή αναμένεται να μεγαλώσει την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον και θα ανοίξει παράθυρο για νέα μείωση των συντάξεων.

Επίσης, μεγάλο αγκάθι παραμένει στις συζητήσεις το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών για το οποίο έπρεπε να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι τροϊκανοί απορρίπτουν τα επιχειρήματα της Ελλάδας για τα ΕΑΣ και εκτιμούν ότι η μόνη λύση είναι είτε η συρρίκνωση της επιχείρησης είτε το λουκέτο.

Παρόλα αυτά ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα Ημερησία, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

«Η μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργούν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Ημερησία.