ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποιητική πρόοδο αλλά και εκκρεμότητες «βλέπει» η τρόικα

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2013, 10:31 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2013, 10:10
Ικανοποιητική πρόοδο αλλά και εκκρεμότητες «βλέπει» η τρόικα
Facebook Twitter Whatsapp

Με ανακοίνωσή της και η τρόικα βάζει τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών και που διέψευσε χθες και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. 

Με ανακοίνωσή της και η τρόικα βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών και που διέψευσε χθες και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τρόικας «κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα «σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες. Τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου».

Έτσι η τρόικα αποχωρεί χωρίς να έχει υπάρξει καν συμφωνία στο ύψος του δημοσιονομικού κενού το οποίο όμως δεν φαίνεται να είναι πλέον το μέγαλύτερο ζήτημα. 

Αυτό που απασχολεί και τις δύο πλευρές είναι τα διαρθρωτικά μέτρα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών μετρούν ευρώ-ευρώ τα μέτρα που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έσοδα από την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 με κυβέρνηση και τρόικα να «βλέπουν» πολύ διαφορετικά ποσά.

Στα καυτά ανοιχτά θέματα παραμένουν οι πλειστηριασμοί καθώς οι δανειστές επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση τους χωρίς καμιά προστασία ούτε για την πρώτη κατοικία ενώ ανοιχτός παραμένει και το τροποποιημένο σχέδιο της φορολόγησης ακινήτων. 

Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ίσως και να έχει βρεθεί η χρυσή τομή καθώς οι οι πιστωτές φαίνεται πως έκαναν ένα βήμα πίσω, αφού δεν επιμένουν σε «λουκέτο».

Χθες πάντως κλείδωσαν οι συμφωνίες σε δύο υπουργεία το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Εργασίας. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το «πράσινο φως» για την τήρηση των προαπαιτουμένων, αφού σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης συμφώνησε με τους δανειστές για τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που θα αποφέρουν περίπου το ποσό των 700 εκατ. ευρώ με κύριο άξονα την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.