ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τις συναλλαγές - Έπεσε το σύστημα στις εφορίες

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2014, 07:43 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2014, 09:33
Αλαλούμ με τις συναλλαγές - Έπεσε το σύστημα στις εφορίες
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται και σήμερα ο «Γολγοθάς» χιλιάδων πολιτών για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Συνεχίζεται και σήμερα ο «Γολγοθάς» χιλιάδων πολιτών για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, αρχής γενομένης με τα τέλη κυκλοφορίας, για την πληρωμή των οποίων οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους άλλες δύο μέρες, έπειτα από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών έως την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιείται καμία συναλλαγή στις εφορίες όλης της χώρας, καθώς το σύστημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί στις 12 το μεσημέρι.

Ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης ζήτησε από τους πολίτες να απευθύνονται στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013.

Αλαλούμ επικρατεί και με τις πινακίδες των οχημάτων, καθώς η παράταση δεν ισχύει για την παράδοση πινακίδων. Έτσι, εκείνοι που θα ήθελαν να παραδόσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, αλλά δεν το έπραξαν έως το τέλος του έτους, θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας. 

Για εκείνους που δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας εμπρόθεσμα προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των τελών.

Παράλληλα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, δίνεται, σήμερα και αύριο, η δυνατότητα για πραγματοποίηση εκτάκτων συναλλαγών στις εφορίες. Οι ΔΟΥ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων σε συναλλαγές όπως κατάθεση πινακίδων, μεταβίβαση ακίνητων, αποδοχή φορών κληρονομιάς και έκδοση φορολογικής ενημερότητας. 

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του την παραμονή Πρωτοχρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις προθεσμίες υποβολής όλων των δηλώσεων, των εκκαθαρίσεων καθώς και των δόσεών τους.

Ειδικότερα, η κατάθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) από όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.

Η υποβολή του εντύπου Ε5 από τις επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΠΕ ΟΕ θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2014.

Τα έντυπα Ε2 για τη δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια και το Ε3 θα πρέπει να κατατεθούν από τις 3 Φεβρουαρίου 2014 έως 30 Ιουνίου 2014.

Επίσης, το Ε9 για το 2014 θα υποβληθεί από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαΐου 2014.